Nalet ciklona: Biće burno, ali ne i strašno

Meteorolog Dušan Pavićević kaže da nevrijeme koje je pogodilo Hrvatsku neće stići do Crne Gore

4 komentar(a)
21.11.2013. 08:06h

Ciklon koji je juče pogodio hrvatsko primorje ostavljajući sa sobom polomljena stabla, porušene krovove i potopljena plovila neće biti tako razorne snage u Crnoj Gori.

“Biće ovih dana i jakih udara vjetra i obilinih padavina, ali to sigurno neće biti nešto što već nijesmo vidjeli i osjetili. Vjetar je danas na sjeveru dostizao brzinu od 100 km na sat i narednih dana neće biti jači. Njegovi udari će biti jači na jugu nego na sjeveru. Ipak to neće biti tolike snage kao u Hrvatskoj i nema razloga za paniku”, kazao je juče za “Vijesti” metereolog Dušan Pavićević.

Ciklon koji je u Jadran stigao iz zapadnog Mediterana na hrvatskoj obali je napravio velike probleme pa su tamošnji on line mediji juče bili preplavljeni dramatičnim naslovima. Hrvatski mediji prenose da je olujni jugo u Šibeniku čupao i rušio stabla, a zbog potpoljene rive automobili su jedva prolazili kroz taj dio grada.

Slično je bilo i u Zadru i Trogiru, gdje je bilo ozbiljnih problema u saobraćaju zbog potpoljenih ulica. Mnoge škole nijesu radile, a većina ostrva bila su odsječena od kontinenta. Na Hvaru je olujni vjetar podigao velike talase koji su potopili nekoliko brodova. Talasi visine preko dva metra izbacivali su na obalu kamenje teško desetak kilograma.

Ni sjeverni Jadran nije prošao mnogo bolje - zbog obilne kiše i olujnog vjetra potopljene su i saobraćajnice u Rijeci i napravljena velika šteta. Epilog ciklona koji je pogodio Hrvatsku je jedan izgubljeni život, nekoliko povrijeđenih i velika materijalna šteta.