Ljekari napuštaju Bugarsku: Opstaju samo skloni korupciji

„I dalje živimo u sistemu koji je sličan komunizmu. Zvuči užasno, ali gubimo nadu u budućnost. Jedina prednost koju imamo je ta što smo član EU"

83 pregleda2 komentar(a)
Bugarska hitna pomoć, Foto: POLIGRAFF.NET
22.11.2013. 19:50h

Bugari i Rumuni će od 1. januara 2014. moći da rade bilo gdje u Evropskoj uniji, pošto će biti ukinuto posljednje ograničenje u vezi sa njihovim članstvom.

Istraživanja pokazuju da će malobrojni migrirati u inostranstvo bez čvrste ponude za posao ali mnogi bugarski ljekari već aktivno traže posao u drugim članicama EU, posebno u Njemačkoj, Austriji i Britaniji, gdje se nadaju deset puta većoj zaradi.

„Već sam dobio ponudu za specijalističke studije u Beču“, kaže za BBC Kamen Dimitrov. On je ispitao mogućnosti u čitavoj EU i vjerovatno će ostati u Beču ili otići u Britaniju pošto specijalizira, mada ne isključuje mogućnost povratka u Sofiju.

Njegovi drugovi Vladimir Bašlijiski i Radislav Nakov takođe razmišljaju da odu. BBC prenosi rezultate nedavne studije Medicinskog fakulteta, prema kojoj više od 80 % ljekara koji su tek diplomirali planira da napusti Bugarsku.

„Puno je korupcije u zdravstvu,“ objašnjava dr Nakov.

„I dalje živimo u sistemu koji je sličan komunizmu. Zvuči užasno, ali gubimo nadu u budućnost. Jedina prednost koju imamo je ta što smo član EU i što lako možemo da se krećemo po inostranstvu“.

„Ako bih ostao ovdje, mogao bih zarađivati više s obzirom na to da mnogi ljekari odlaze iz Bugarske. Ali bih morao da radim ono što ne želim. Morao bih da operišem za novac – ljude kojima i nije potrebna operacija. Da, takvo je ovdje stanje s korupcijom. A ako to ne radiš, ne možeš preživjeti kao ljekar u Bugarskoj“
Bašlijiski pokušava da se zaposli u Birmingemu.

„Puno sam razmišljao. Ali ne želim da ostanem u Bugarskoj. Ovdašnji sistem je truo. Ne vidim svjetlo na kraju tunela. Nadam se zaposlenju u Birmingemu ili Londonu, u Belgiji ili negdje drugo“.

U bolnici Tokuda, vaskularni hirurg Dimitar Balezdrov (34) obilazi pacijenta kojeg je tek operisao. Tek je na pola 24-časovnog dežurstva, a već djeluje umorno.

„Ne želim više da se borim. Želim samo da odem. Tužno je i jeste predaja ali ću otići u Britaniju“, ispričao je za BBC.

Plate u Bugarskoj su najniže u EU pa ni ljekari nisu izuzetak. Doktor Balezdrov zarađuje oko 950 eura mjesečno. U Britaniji bi zarađivao 70-80 hiljada eura godišnje.

Mladi ljekari poput Dimitrova bi zarađivali 10 puta više u Njemačkoj ili Britaniji nego u Bugarskoj.

„Međutim, to je moralni izbor,“ tvrdi Balezdrov. „Ako bih ostao ovdje, mogao bih zarađivati više s obzirom na to da mnogi ljekari odlaze iz Bugarske. Ali bih morao da radim ono što ne želim. Morao bih da operišem za novac – ljude kojima i nije potrebna operacija. Da, takvo je ovdje stanje s korupcijom. A ako to ne radiš, ne možeš preživjeti kao ljekar u Bugarskoj“.

Ministarstvo zdravlja je svjesno problema odliva mozgova i tvrdi da čini sve što može kako bi reformisalo usluge zdravstvene zaštite i povećalo zarade ljekara.

„Trenutno se u Bugarskoj sprovode zakonske promjene i stvaraju povoljni uslovi za ostanak mladih ljekara u zemlji“, stoji u saopštenju.

Ministarstvo zdravlja je svjesno problema odliva mozgova i tvrdi da čini sve što može kako bi reformisalo usluge zdravstvene zaštite i povećalo zarade ljekara
Na pitanje da li imaju grižu savjesti što napuštaju državu čiji su poreski obveznici finansirali njihovo petogodišnje školovanje, Nakov i Bašlijiski odmahuju glavom. „Zaista ne osjećam nikakvu krivicu“, kaže Bašlijiski. „Ovo se dešava zato što vlada ne podržava i ne štiti mlade mozgove. Ako se situacija promijeni, razmisliću o povratku. Možda.“

Nakov kaže da oni ne traže zapadnoevropske plate, „nego samo da nam se omogući da živimo bolje tako što ćemo imati iste zarade kao druge postkomunističke zemlje, poput Češke“. „Kada u Britaniji kažeš da si ljekar, društvo te poštuje, što ovdje apsolutno nije slučaj. Mislim da će države poput Njemačke i Britanije prihvatiti obrazovane imigrante poput nas“.