Stvorena za putovanje: Nova mazda 6 sa dizel motorom

Udobnost nije daleko od one u erbasu ili embraeru – nakon sedam sati vožnje iz automobila smo izašli potpuno odmorni...

57 pregleda10 komentar(a)
19.11.2013. 19:56h

Nedostatak jeftinih letova prema najpopularnijim destinacijama je problem koji nas već dugo muči. Povratna karta prema najfrekventnijoj destinaciji, Beogradu, košta u prosjeku 130 eura, dok za te pare iz Dubrovnika letite za Barselonu i nazad.

Mi smo alternativu potražili u automobilu stvorenom za duže relacije, novoj mazdi 6 u dizel varijanti. Može li ovaj auto da parira komforu koji nudi avionski prevoz?

Mazda 6 je pravi avion među četvorotočkašima. Aerodinamični dizajn vozilu dugom 4,86 metara donosi koeficijent otpora vazduha od samo 0,26 (u klasi manji otpor vazduha ima samo pežo 508). Sve to je obogaćeno izuzetno atraktivnim linijama koje će postidjeti veći dio konkurenata kada se nađu pored graciozne japanske limuzine.

Prednji nosači krova su u odnosu na prethodnu generaciju pomjereni 10 cm unazad, što poboljšava preglednost, dok je međuosovinski razmak porastao na ogromnih 2,83 metara. Uz izbočene blatobrane popunjene točkovima prečnika 19-inča, naša šestica privlači poglede čak i kada se nađe u najelitnijem društvu kao što je porše panamera ili BMW serija 5. Izduženi farovi sa strana jednodjelne maske hladnjaka kao da najavljuju oblik čitavog automobila koji opadajućom linijom krova podsjeća i na kupe, a sve se završava u savršenom skladu, zadnjim dijelom sa visoko postavljenim uskim LED svjetlosnim grupama. Ako bismo tražili neku zamjerku dizajnerima, onda bi to bila slaba vidljivost prema uglovima karoserije, jer pogled vozača ometaju široki A-stubovi krova “u saradnji” sa velikim retrovizorima.

Jeftini letovi za najpopularnije destinacije su za nas i dalje pusta želja, ali automobili poput nove Mazdine limuzine mogu da budu adekvatna zamjena

Udobnost nije daleko od one u erbasu ili embraeru – nakon sedam sati vožnje iz automobila smo izašli potpuno odmorni, kao da smo tek dotakli pistu – iako smo ne baš idealnim balkanskim putevima jezdili na ogromnim točkovima sa gumama niskog profila. Uz to, čak ni putnici na zadnjim sjedištima se neće požaliti na manjak prostora, što je i za očekivati u ovako dugačkom vozilu. Ono što nije za očekivati je da će tamo moći da se propisno isprave osobe od 1,90 m visine, ali Mazda je nekim trikom uspjela da u kabini neutrališe nisku liniju krova u njegovom zadnjem dijelu. Zapremina prtljažnika je 489 litara, a duže predmete je moguće ubaciti obaranjem naslona zadnjih sjedišta.

Osjećaj u unutrašnjosti je, naravno, mnogo luksuzniji i intimniji nego u putničkim vazduhoplovima, ali ono što je još važnije je da ide iznad prosjeka svoje klase. Istina, naša šestica je opremljena najbogatijim paketom Revolution, sa kožnim sjedištima i naprednim tehnološkim uređajima poput Bose zvučnog sistema, adaptivnog tempomata, automatskog kočenja u iznenadnim situacijama, upozorenja za napuštanje trake i nadzor mrtvog ugla, ali odlična zvučna izolacija nije zasluga presvlaka ili elektronike, pa je možete očekivati u svim modelima.

Iako se na prvi pogled čini da na komandnoj tabli ima previše dugmića, vozač se vrlo brzo navikne na okruženje, a za upravljanje muzikom mu je na raspolaganju kontroler između sjedišta, pa ne mora da skreće pažnju sa puta tipkajući prstom po 5,8-inčnom displeju na vrhu centralne konzole.

Dizel motor zapremine 2,2 litra je vrlo ekonomičan, mada ne toliko koliko piše u Mazdinom katalogu (3,9 l/100 km). Nama je putni kompjuter nakon više od 1.000 pređenih kilometara, računajući i oko stotinak kilometara gradske vožnje po glavnom gradu Srbije, pokazivao prosjek od 5,1 litar, što je više nego prihvatljivo za ovoliki automobil. Ovom rezultatu značajno doprinosi Mazdin sistem obnavljanja energije "i-eloop", koji smanjuje potrošnju do 10 odsto. Radi se o uređaju koji energiju kočenja i usporavanja vozila skladišti u posebnom kondenzatoru, koji direktno isporučuje struju potrošačima u vozilu i na taj način rasterećuje električni sistem vozila. Start-stop sistem i mali otpor vazduha takođe doprinose manjoj potrošnji. Kad smo na kraju podvukli crtu, putovanje je u oba smjera trajalo sedam sati duže nego avionom (letjelica vas ne čeka ispred praga), a koštalo je dvostruko manje, ispod 70 eura. Kad tome dodamo da u šestici komforno mogu da putuju četiri odrasle osobe, računica je jasna – jeftinije se ne možete voziti ni vozom, a udobnost je gotovo na nivou vazduhoplova.

Da bi posjedovali ovaj sopstveni drumski avion, ne treba da se “pružite” više nego što bi inače uradili u ovoj klasi. Štaviše, neki od konkurenata su i skuplji. Osnovni benzinski model sa 145 KS košta 21.190 eura, dok testni auto u top nivou opreme staje 28.990 eura.

Sportska nota

Drumski “mlaznjak” pod haubom ima Euro 6 četvorocilindarski turbodizelaš zapremine 2,2 litra sa oznakom Skyactiv, koja krije naporan rad inženjera da smanje kompresiju na samo 14 bara, što je doprinijelo smanjenju potrošnje, ali i omogućilo ugradnju lakših komponenti.

Snaga od 150 konja je više nego dovoljna za propisno pokretanje ove krstarice, pa ona može da, u uslovima magistralnog puta, prati ritam i snažnijih premijum vozila. “Šestica” se ne libi bržeg ulaska u krivine, zahvaljujući sportski orijentisanom ogibljenju, a vozač je pritom savršeno svjestan događanja na asfaltu, jer je volan vrlo direktan, precizan i dobro odmjerene težine.

Posebno prijatan je način na koji auto prima gas već pri 1.500 obrtaja, a vozač pravovremenim šaltovanjem preciznog šestostepenog mjenjača može da osigura vrlo zabavnu, pa čak i sportsku vožnju.

Tehnički podaci:

  • Motor : Turbodizel, 4 cilindr
  • Snaga: 150 KS
  • Obrtni moment: 380 Nm pri 2.000 o/min
  • Ubrzanje 0-100 km/h: 9,1 s
  • Maksimalna brzina: 210 km/h
  • Pogon: Na prednje točkove
  • Potrošnja (fabrički podatak): 3,9 l/100 km
  • Potrošnja na testu (većinom otvoreni put): 5,1 l/100 km
  • Dužina: 4,86 m
  • Širina: 1,84 m
  • Visina: 1,45 m
  • Međuosovinski razmak: 2,83 m
  • Težina: 1.480 kg
  • Prtljažnik: 489 l

Galerija