Nezaposlenost i siromaštvo u porastu: Strah od socijalnih nemira

„Imamo generaciju koja svoj poslovni život počinje u potpunom beznađu... Posebno mladima mora se omogućiti posao, inače ćemo biti svjedoci raspadanja društvenog tkiva“

3 komentar(a)
Kipar, protesti, Foto: Beta/AP
17.11.2013. 16:09h

Svjetska elita najviše strahuje od rasta nejednakosti i socijalnih nemira, a sve veća nezaposlenost i siromaštvo biće glavni izazovi u narednoj godini, pokazuje globalna studija Svjetskog ekonomskog foruma (WEF).

Anketu je sproveo WEF među 1,5 hiljada ekonomista, političara i intelektualaca sa svih kontinenata, piše Večernji list.

„Sve veće razlike u bogatstvu ugrožavaju socijalnu stabilnost na nacionalnim nivoima. Ovaj problem je u velikoj mjeri zanemaren i ne pristupa mu se ozbiljno“

Svjetski ekonomski forum najpoznatiji je po svom godišnjem sastanku na Davosu.

Velika nezaposlenost trenutno je najveći ekonomski i politički problem, smatra većina ispitanika i borbu protiv nezaposlenosti navode kao problem koji mora imati apsolutni prioritet za nadležne.

U Sjevernoj i Srednjoj Americi i Aziji politička i poslovna elita ima drugačiji pogled i kao glavni problem vidi sve veću razliku između bogatih i siromašnih.

Od socijalnih nemira najviše strahuje Evropa. Jedan od pet predstavnika evropske elite smatra da će visok nivo nezaposlenosti biti najveći izazov i u narednoj godini. U vrhu ljestvice je i strah da evropska privreda neće rasti ni u narednoj godini, a to bi dodatno moglo povećati socijalne napetosti.

„Imamo generaciju koja svoj poslovni život počinje u potpunom beznađu. Ljudima, posebno mladima, mora se omogućiti posao, inače ćemo biti svjedoci raspadanja društvenog tkiva“, upozorava se u istraživanju Svjetskog ekonomskog foruma.

I dok Evropa muku muči sa nezaposlenošću, u Americi i Aziji glavni problem je neravnomjerna raspodjela dobiti, pa bogati postaju još bogatiji, a siromašni još siromašniji.

„Sve veće razlike u bogatstvu ugrožavaju socijalnu stabilnost na nacionalnim nivoima. Ovaj problem je u velikoj mjeri zanemaren i ne pristupa mu se ozbiljno“, navode autori izvještaja.

Jedino Nijemci ne strahuju od nezaposlenosti, raslojavanja i socijalnih nemira. Njemačka elita u narednoj godini najviše strahuje od sajber kriminala i sajber napada na njihova preduzeća.