Sporazum Fonda i MA: Kako jeftinije postaje skuplje

“Karta sa popustom je koštala 130 eura, dok sam ja uspio da je kupim po cijeni od 116 eura"

4 komentar(a)
Montenegro Erlajns, Aerodrom, Foto: Savo Prelević
16.11.2013. 18:33h

Nije još prošao ni mjesec od kada je potpisan Protokola o saradnji između “Montenegro erlajnsa” i Fonda za zdravstveno osiguranje o povlašćenim uslovima putovanja pacijenata, a već stižu žalbe bolesnika. Čitalac “Vijesti” iz Podgorice kazao je da je kartu sam kupio jeftinije nego što je bilo predviđeno popustom koji je poizišao iz sporazuma.

“Karta sa popustom je koštala 130 eura, dok sam ja uspio da je kupim po cijeni od 116 eura, jer je u tom trenutku postojala promocija. Ukazao sam nadležnima na tu nelogičnost, ali njima tu ništa nije bilo nelogično”, kazao je sagovornik “Vijesti”.

On je rekao da je za Fond karta tokom cijele godine ista, što znači da pacijenti mogu redovno da nađu neke povoljnosti i plate jeftiniju kartu: “Na moju konstatciju da će Fond platiti skuplju kartu rečeno mi je da ja nemam šta tu da se čudim, kad ionako ne plaćam kartu”.

Iz “Montenegro erlajnsa” su “Vijestima” potvrdili da je cijena karte za pacijente fiksna tokom cijele godine i da iznosi 130 eura, bez obzira na trenutno raspložive tarife, koje mogu biti promotivne, ali i znatno skuplje u zavisnosti od popunjenosti aviona. “U širokoj paleti tarifa na bilo kojoj destinaciji na kojoj saobraća kompanija, vrlo često imamo niz povoljnijih tarifa od tarifa koju dobijaju pacijenti definisanih ovom Pravilnikom, ali su te tarife daleko restriktivnije od pomenutih”, saopšteno je iz te kompanije.

Kazali su da su troškovi putovanja za crnogorske osiguranike smanjeni na osnovu potpisanog Protokola.

“Do potpisivanja Protokola osiguranicima je naplaćivana puna cijena karte i kao takva refundirana od strane Fonda za zdravstveno osiguranje, pa je povratna karta do Beograda iznosila i do 205 eura”, kažu u MA.

Pojašnjavaju da je pacijentima koji se šalju u zdravstvene ustanove Srbije predviđen popust od 60 odsto pri kupovini karata na relaciji Podgorica-Beograd-Podgorica, dok je popust od 70 odsto uračunat na sve ostale linije koje obavlja nacionalni avioprevoznik u okviru redovnog saobraćaja.

Iz Fonda nijesu odgovorili na pitanja “Vijesti”. Prema ranijim podacima Fonda, u prošloj godini godišnji troškovi ukupnog prevoza osiguranika iznosili su 933.226, od čega je za avionske karte izdvojeno 159.888 eura.

MA: Ima povoljnosti

Iz nacionalne aviokompanije napominju da pored sniženog iznosa karte, pacijenti ili korisnici ovog prava imaju i brojne druge povoljnosti, poput mogućnosti refundacije cjelokupnog iznosa ukoliko pacijent odustane od putovanja, besplatnu promjenu datuma putovanja, kao i na mogućnost uzimanja karte sa otvorenim povratkom.

“Takva mogućnost ne postoji prilikom kupovine promotivne karte, već su datumi odlaska i polaska striktno definisani, a promjena datuma podrazumijeva plaćanje penala”, piše u dopisu.

Iz kompanije su objasnili da osiguranik i njegov pratioc dostavljaju potvrdu o potrebi za liječenjem koju je izdao Fond, da bi mogli da putuju po povlaštenim uslovima.