Remi "sokolića" protiv Njemačke

Odigrali su spektakularnu utakmicu protiv favorizovane Njemačke, i pravednim i zasluženim remijem kao nagradu osvojili veliki bod u kvalifikacijama za Evropsko prvenstvo u Češkoj 2015. godine

15 komentar(a)
15.11.2013. 18:40h

Publika je na nogama uz ovacije, skandiranja i aplauze ispratila mladu fudbalsku reprezentaciju nakon duela sa Njemačkom, što je značilo da su izabranici Dušana Vlaisavljevića ispunili cilj.

Odigrali su spektakularnu utakmicu protiv favorizovane Njemačke, i pravednim i zasluženim remijem kao nagradu osvojili veliki bod u kvalifikacijama za Evropsko prvenstvo u Češkoj 2015. godine.

Obje ekipe su iskoristile svoje prednosti, naši mladići su mamili aplauze driblingom i lucidnim asistencijama poput Nebojše Kosovića, povratnih lopti petom Darka Zorića i Stefana Mugoše, te nevjerovatno čitanje igre kapitena Ermina Alića...

Njemci su, s a druge strane, od 70. minuta nametnuli žestoki tempo i pokazali koliko znači ritam igranja u najjačoj ligi, na koji naši momci nijesu navikli.

A nakon četiri pobjede, među kojima i nezasluženo ubjedljiva nad našom selekcijom u oktobru u Visbadenu (2:0), Njemačka je prepuna samopouzdanja ušla u utakmicu pod Goricom.

Postavili su “ pancir” visoko na svojoj polovini, držali loptu ali nijesu uspijevali da uvodnim minutima dođu do prilike.

Zaprijetili su tek u 11. minutu kada je visoki Matijas Ginter glavom nakon kornera bio za malo neprcizan.

A onda su se osmjelili i naši igrači, pa je dva minuta kasnije Stefan Mugoša krenuo solo-akciju koju je završio strahovitim šutem sa 30-tak metara tik iznad prečke.

Bio je to uvod u pakao koji su morali preživjeti Njemci do poluvremena, pošto je već u narednoj akciji Luka Đorđević sjajno prošao i ubacio a bek Nemanja Gojačanin je iz srca kaznenog prostora imao i boljih rješenja od visokog voleja koji je promašio cilj.

Ređale su se kao na traci akcije naših igrača, da bi u 16. minutu Mugoša sjajno odigrao povratnu za Nebojšu Kosovića, ovaj uputio pas koji nije iznenadio samo Đorđevića, a ovaj oči u oči sa Mark Andre ter Štegenom, rezantnim šutem promašio gol.

I Marko Vukčević je promašio nakon što je dobio duel sa bekom Antoniom Rudigerom, dok je priliku imao i sjajni Darko Zorić, ali je loše prihvatio loptu.

Niz sjajnih akcija nastavio je i bek Budućnosti Risto Radunović, pronašao je na deset metara od gola usamljenog Mugošu, koji je loše zahvatio loptu čime je u 37. minutu u nepovrat otišao još jedan zicer.

Uslijedili su česti prekidi neopravdano nezadovoljnih, ali sa pravom nervoznih i nemoćnih igrača “elfa”, pa je uz žute kartone odlični škotski sudija Kevnin Džon Klensi neprestano upozoravao Njemce.

U želji da promijene ritam Njemci su na poluvremenu u igru ubacili vezistu Hanovera, Leonarda Bitenkura, kojem je samo dva minuta trebalo da dođe u prvi zicer za svoj tim.

Sjajno je grudima prihvatio loptu predriblao Danijela Petkovića ali se spetljao pri šutu, iako je ispred sebe imao praznu mrežu.

A iz prve akcije Đorđevića i Kosovića u nastavku, penal je nad Zorićem skrivio tamnopouti Dani da Košta.

Igrao se 50. minutu - Mugoša je poslao Ter Štegena u lijevu stranu, a loptu ubacio u suprotni ugao.

Njemci su do 70. minuta ostali samo na jednoj šansi, ali su onda iskoristili pad u igriu našeg tima.

Gojačanina je zamijenio najmlađi igrač na terenu, 17-godišnji napadač Aleksandar Boljević, koji je u 83. minutu neoprezno nagazio Amina Junesa za direktno isključenje, a nakon petominutne pauze iz prekida Lejtnera, Filip Hofman je zahvatio loptu i nebranjivo pogodio lijevi ugao za izjednačenje.

Gol Njemaca nije bio nezaslužen, jer je uz fizički pad naših igrača protivnik imao šanse i prije crvenog kartona i izjednačenja.

One su se ređale kao na traci pred golom Petkovića, Moric Lejtner je promašio sa14 metara u 70, da bi u naredna dva minuta Bitenkur prvo šutem pogodio Petkovića a onda i stativu.

Nakon izjednačenja Njemci su napravili opsadu sa igračem manje, utakmica je produžena punih sedam minuta, Hofman je u drugom sjajno šutirao glavom, ali je briljantnom paradom i uz pomoć prečke Petković sačuvao zasluženi remi.

Crna Gora - Njemačka 1:1 (0:0)

Podgorica - Stadion pod Goricom. Gledalaca: 3.500. Sudija: Kevin Džon Klensi (Škotska). Strijelci: Mugoša (penal) 50. minut (Crna Gora), F. Hofman 87. minut (Njemačka). Žuti kartoni: Gojačanin (Crna Gora), Lejtner, Jildirim, Rudiger, Džan, Bitenkur, Ginter, Ter Štegen (Njemačka). Crveni karton: Boljević u 83. minutu (Crna Gora).

Crna Gora: Petković 8, Gojačanin 7 (Boljević 5), Bakrač 7, Alić 7,5, Radunović 7,5, Janković 7 (Kaluđerović), Kosović 8, Vukčević 7, Zorić 7,5 (Jovović), Đorđević 7, Mugoša 7,5.

Njemačka: Ter Štegen 7,5, Platenhard 6,5, Rudiger 5,5, Ginter 6,5, Da Košta 6, Džan 6, Jildirim 6 (Parker 7), Junes 7,5 (Mali), Lejtner 7,5, J. Hofman 5 (Bitenkur 7,5), F. Hofman 8.

Galerija