Eurozona: Stručnjaci očekuju prigušenu inflaciju

Inflacija u eurozoni bi naredne godine trebalo da poraste na 1,5% a 2015. na 1,6%

61 pregleda0 komentar(a)
Mario Dragi, Foto: Beta/AP
15.11.2013. 08:51h

Inflacija u eurozoni zadržaće se narednih godina ispod nivoa koji je postavila Evropska centralna banka (ECB), dok će rast ubrzati, pokazali su rezultati istraživanju te monetarne institucije.

U redovnoj tromjesečnoj anketi ECB-a navodi se da će prosječna stopa inflacije u eurozoni ove godine iznositi 1,4 odsto.

Prognozirana prigušena inflacija obrazložena je različitim faktorima, uključujući umjereni oporavak ekonomije, slabi rast plata, visok nivo nezaposlenosti, povoljnije trendove u cijenama robe i jačanje eura

Inflacija bi naredne godine trebalo da poraste na 1,5 odsto, a 2015. na 1,6 odsto, prenosi SEEbiz.

U julu su ispitanici inflaciju u ovoj i narednoj godini procijenili na 1,5 odsto, odnosno na 1,8 odsto u 2015. ECB definiše stabilnost cijena stopom inflacije “nešto ispod” dva odsto.

Prognozirana prigušena inflacija obrazložena je različitim faktorima, uključujući umjereni oporavak ekonomije, slabi rast plata, visok nivo nezaposlenosti, povoljnije trendove u cijenama robe i jačanje eura.

U dugoročnoj perspektivi inflacija bi mogla dostići 1,9 odsto, pokazuje anketa ECB-a.

ECB je prošle sedmice snizila ključne kamatne stope za četvrtinu procentnog poena, na 0,25 odsto, podstaknuta izuzetno niskom stopom inflacije u eurozoni, od samo 0,7 odsto u oktobru.

Predsjednik ECB-a, Mario Dragi, kazao je da eurozoni ne prijeti deflacija.

Procjenjujući šanse za ekonomski rast u zoni primjene jedinstvene evropske valute, ispitanici obuhvaćeni anketom ECB-a prognozirali su pad ekonomskih aktivnosti u ovoj godini od 0,4 odsto i povratak pozitivnim stopama rasta u narednoj godini, uz procijenjenu stopu rasta od jedan odsto, odnosno 1,5 odsto u 2015. To je nešto više no što su procijenili u prethodnoj tromjesečnoj anketi.

“Kao glavni faktor odgovoran za reviziju procjene za ovu godinu ispitanici navode uticaj neočekivanog ubrzavanja rasta bruto domaćeg proizvoda (BDP) u drugom ovogodišnjem tromjesečju”, navodi se u izvještaju ECB-a.

Istraživanja ekonomske klime u trećem tromjesečju navodi na zaključak da će rast BDP-a eurozoni ostati umjeren.

“Većina ispitanika sugeriše da je glavni faktor koji koči snažniji oporavak i dalje fragmentacija uslova finansiranja poslovanja”, naveli su iz ECB-a.