Hrvatska: Referendum o braku je ustavan

Među ustavnim sudijama ovih su se dana mogla čuti podijeljena mišljenja o tome treba li Ustavni sud uopšte da ocjenjuje ustavnost referenduma

4 komentar(a)
Zagreb, Foto: Shutterstock
14.11.2013. 14:23h

Odluka Sabora o održavanju referendum na kojem će se građani 1. decembra izjasniti o braku kao zajednici muškarca i žene je ustavna, kaže Ustavni sud Hrvatske.

Ovakvu odluku Ustavni sud je donio nakon dvodnevnih konsultacija zaključivši da nema osnova za poništenje odluke Sabora o održavanju referendum o braku, prenijeli su hrvatski mediji.

Sudije Ustavnog suda objavili su odluku, dodavši kako će uz saopštenje objaviti i sva pravna pojašnjenja i tumačenja pitanja o kojima se proteklih dana polemiše u javnosti.

Ustavnom sudu su proteklih dana pristigla tri predloga građana kojima se traži ocjena ustavnosti saborske odluke o raspisivanju referenduma te ocjena ustavnosti sadržaja samog referendumskog pitanja.

Među ustavnim sudijama ovih su se dana mogla čuti podijeljena mišljenja o tome treba li Ustavni sud uopšte da ocjenjuje ustavnost referenduma.

Dio sudija je isticao da Ustavni sud mora jasno da se izjasni o tome šta bi ustavna definicija braka kao životne zajednice značila za položaj LGBT manjine u Hrvatskoj.

Drugi su pak tumačili da Ustavni sud nema potrebu da reaguje na predlog građana, jer jedino Sabor ima pravo da zatraži ocjenu ustavnosti referendumskog pitanja, što je odbio da učini kod donošenja odluke o raspisivanju referenduma.

Podijeljena su mišljenja i oko toga može li brak uopšte biti dio ustavne materije, budući da je već definisan zakonom. Takve nedoumice o 'hijerarhiji propisa' jedan ustavni sudija nezvanicno je nazvao smiješnim, tumačeći da građani u Ustav mogu da stave šta god im je volja.

Sabor je odluku o održavanju referenduma o braku donio na inicijativu udruženja "U ime porodice", a ocjenu ustavnosti te odluke tražilo je više udruženja koje okupljanju pripadnike LGBT populacije.