Protesti u Tirani zbog mogućeg demontiranja hemijskog oružja iz Sirije u Albaniji

„Ne, ne, ne!“, uzvikivala je masa. Omladina je nosila natpise „Volim Albaniju koliko premijer voli SAD“

91 pregleda11 komentar(a)
12.11.2013. 21:09h

Mogućnost da se hemijsko oružje iz Sirije demontira u Albaniji izazvala je danas proteste u Tirani, što je, kako je naveo Rojters, rijetki izostanak lojalnosti ove članice NATO prema Sjedinjenim Državama.

Stotine demonstranata je ispred američke ambasade u Tirani uzvikivalo „Albanija je naša“ držaći transparente na kojima je pisalo: „Da, umijemo da kažemo 'ne'”.

Nekoliko stranih medija pominje Albaniju kao potencijalnu destinaciju za oružje, kojeg je sirijski predsjednik Bašar al Asad obećao da će se odreći dok pokušava da promijeni mišljenje međunarodne zajednice o građanskom ratu u Siriji koji traje već duže od dvije godine.

„Albanija pripada Albancima, a ne međunarodnoj zajednici“, kazao je aktivista Aldo Merkoci. „O ovoj stvari može odlučivati samo suvereni narod. Ovdje smo da kažemo ne.
Albanci su, kako je istakao Rojters, dugo osjećali zahvalnost prema Vašingtonu, još od okončanja Prvog svjetskog rata kada je predsjednik Vudro Vilson sačuvao zemlju da je ne rasparčaju susjedi, pa sve do NATO bombardovanja Jugoslavije 1999.

Međutim, vijest da će se tamo demontirati sirijsko hemijsko oružje dočekana je sa gnjevom i pritužbama na iskorištavanje.

„Albanija pripada Albancima, a ne međunarodnoj zajednici“, kazao je aktivista Aldo Merkoci. „O ovoj stvari može odlučivati samo suvereni narod. Ovdje smo da kažemo ne.“

„Ne, ne, ne!“, uzvikivala je masa. Omladina je nosila natpise „Volim Albaniju koliko premijer voli SAD“.

Pojedini građani Albanije se žale da bi to moglo nanijeti štetu životnoj sredini i naporima da se Albanija nametne kao turistička destinacija u usponu.

Proteste je organizovala Alijansa protiv uvoza otpada, a njeni predstavnici su napomenuli da demonstracije nisu antiameričke, nego protiv donošenja hemijskog oružja u ovu zemlju.

„Mi nismo dio tog rata, i prema tome ne možemo biti dio rješenja. Doprinosili smo na svoj način kao članica NATO, ali ne želimo da se nanese šteta 3 miliona Albanaca ili našim susjedima zato što nemamo nikakvu podršku za razoružanje ili deminiranje koje se traži.... SAD su naš 'Veliki brat', ali uvijek u saradnji sa ovim narodom“, kazala je Suzan Guri, aktivista Alijanse za Rasio slobodna Evropa.

Socijalistički premijer Edi Rama, koji je prije dva mjeseca došao na vlast, potvrdio je danas da je o tom pitanju razgovarao telefonom sa američkim državnim sekretarom Džonom Kerijem, ali je kazao da još nije donijeta nikakva odluka.

„Nisam se sureo sa demonstrantima prosto zato što naše ćutanje ne znači da bilo šta krijemo i zato što nismo došli do trenutka kada treba da se donese neka odluka, niti ćemo možda do tog trenutka uopšte dolaziti“, kazao je na konferenciji za novinare sa komesarom EU za proširenje Štefanom Fileom koji je danas bio u posjeti toj zemlji.

„Nema sumnje da bih se ja, da nisam na poziciji na kojoj sam, pridružio protestima čim bi čuo da eksperti pripremaju tako apokaliptičan scenario za Albance“, kazao je Rama. „Ali iz svog kabineta ja ne vidim taj apokaliptični scenario.“

U međuvremenu, američki ambašador Aleksandar Arvizu je u Kuksu rekao da SAD razgovara i sa drugim državama te da nije donijeta konkretna odluka gdje će se uništiti oružje iz Sirije.

Jedan istaknuti opozicionar nazvao je Ramu „hemijski Edi“, optužujući ga da javnost drži u neznanju.

Uz pomoć SAD, Albanija je demontirala svoje zalihe hemijskog oružja zaostale iz komunističke ere. Međutim, tokom uništavanja raketa 2008. stradalo 28 ljudi.

Ovo pitanje podsjetilo je na političke razmirice oko uvoza otpada, koje je takođe izazivalo optužbe da Albaniju iskorištavaju bogati partneri iz Evrope. Ramina vlada je po dolasku na vlast zabranila uvoz otpada.

Galerija