Makaki majmuni umom pokreću ruke avatara

Rezultati ovog istraživanja mogu pronaći primjenu i u svakodnevnom životu mnogih ljudi

238 pregleda5 komentar(a)
makaki majmun, Foto: Blogs.sacbee.com
12.11.2013. 13:30h

Naučnici Djuk univerziteta su uspjeli da nauče makaki majmuna da samo uz pomoć svog uma kontroliše dvije virtuelne ruke jednog avatara.

Istraživači su pažljivo posmatrali rad više od 500 neurona majmuna, dok su ih obučavali za rad u virtuelnom okruženju. Majmunima su prezentovane ruke avatara koje su bile napravljene tako da izgledaju slično pravim rukama. Životinje su najprije trenirane da uz pomoć džojstika kontrolišu udove avatara, ali su naknadno naučene i da ih pokreću samo uz pomoć moždane aktivnosti, a bez pokretanja sopstvenih ruku.

Rezultati ovog istraživanja mogu pronaći primjenu i u svakodnevnom životu mnogih ljudi. Naučnici naglašavaju da je ovaj eksperiment samo prvi korak u razvijanju veze između uma i protetičkih uređaja koji bi mogli da olakšaju život mnogobrojnim paralizovanim ljudima.

Do sada su djelimično već razvijeni načini za povezivanje mozga i protetičkih uređaja, ali su na taj način pacijenti mogli da pomeraju sam jednu ruku.

“Pokreti za koje su potrebne dvije ruke, od kucanja na tastaturi do otvaranja konzerve, od suštinske su važnosti za kvalitet života paralizovanih pacijenata. U budućnosti će morati da se razviju načini za stvaranje veze između mozga i pomagala koji omogućavaju pokretanje većeg broja udova”, kaže Migel Nikoelis, profesor neurobiologije na Djuk univerzitetu.

Tokom istraživanja naučnici su posebnu pažnju obratili na neurone koji su se aktivirali dok su majmuni usavršavali pokretanje avatara. Na ovaj način su mogli da zapaze da za pokretanje predmeta nije dovoljan jedan poseban neuron, nego skupovi neurona. Takođe, oni su mogli da uoče koje oblasti mozga su od naročitog značaja za ovakve pokrete, pa ostaje nada da će u budućnosti ova saznanja moći da se primijene i na čovjeka.