Životna priča nekada jedinog Roma u CG policiji: Prvo upucan, pa ostao bez posla

“...bez centa su me poslali kući. Ostao sam bespomoćan i u bezizlaznoj situaciji"

344 pregleda34 komentar(a)
Senad Čobić, Foto: Arhiva "Vijesti"
11.11.2013. 20:23h

Nekada jedinom Romu u crnogorskoj policiji Senadu Čobiću, prije četiri godine život se okrenuo naglavačke - nakon što ga je kolega Denis Čorović upucao, a zatim izvršio samoubistvo.

“Tog dana postao sam invalid, vezan za kolica, a samo dvije godine ranije bivši direktor Uprave policije Veselin Veljović hvalio se pred međunarodnom zajednicom kako me ima u svojim redovima i kako je spreman da takve službenike nagrađuje”, saopštio je Čobić “Vijestima”.

Nedugo nakon što je upucan, Čobić je ostao bez posla.

U razgovoru za “Vijesti”, prisjetio se kako je nakad bilo i kako su se policijski zvaničnici dičili njime.

Povodom Svjetskog dana Roma u aprilu 2007. godine nekadašnji šef policije Veselin Veljović organizovao je prijem za predstavnike OEBS-a i Čobića.

To je bilo dobro za imidž policije i MUP-a. Dali su mi prigodan poklon - hemijsku sa futrolom koja je imala natpis Uprava policije Crne Gore, a Veljović je na prijemu obećao i novčanu nagradu u iznosu jedne mjesečne plate, za profesionalno obavljanje posla. Tu platu nikad nijesam ni dobio - rekao je Čobić
“I neki mediji su o tome izvještavali. To je bilo dobro za imidž policije i MUP-a. Dali su mi prigodan poklon - hemijsku sa futrolom koja je imala natpis Uprava policije Crne Gore, a Veljović je na prijemu obećao i novčanu nagradu u iznosu jedne mjesečne plate, za profesionalno obavljanje posla. Tu platu nikad nijesam ni dobio...”, rekao je Čobić.

Sa njegovim privatnim i poslovnim životom sve je bilo u redu, do 2. maja 2009. godine - kada se sve okrenulo naglavačke.

“Moj kolega iz granične policije Denis Čorović teško je ranio mene i kolegu Brahima Dibru, na ulcinjskoj plaži a potom presudio sebi. Nakon tog događaja ostao sam vezan za kolica, postao sam doživotni invalid, o kome drugi treba da se staraju. Devet mjeseci nakon ranjavanja, dok sam još ležao u bolničkom krevetu, dobio sam otkaz”, kazao je Čobić.

U rješenju o otkazu, kaže, pisalo je da nema više potrebe za njegovim angažovanjem.

“Dobio sam otkaz, bez centa su me poslali kući. Ostao sam bespomoćan i u bezizlaznoj situaciji. Od ranjavanja trpim jake i dugotrajne fizičke bolove, da izuzmem saznanje i traumu da ću čitav život provesti kao paraplegičar, bez ikakve mogućnosti da izdržavam porodicu”, istakao je Čobić, otac dvoje djece.

Bivši policajac pravdu je potražio na sudu.

“Podnio sam tužbu u januaru 2011. godine protiv Uprave policije, radi nadoknade nematerijalne štete tražio sam oko 80.000 eura. I moja porodica je tužila državu”, rekao je Čobić.

Predmet po njegovoj tužbi nalazi se u Osnovnom sudu u Podgorici.

“Podnio sam tužbu u januaru 2011. godine protiv Uprave policije, radi nadoknade nematerijalne štete tražio sam oko 80.000 eura. I moja porodica je tužila državu”
“Preko suda i Boga ja i moja porodica pokušavamo da dođemo do pravde, jer niko kome sam se žalio nije pomogao. Žalio sam se uzalud Upravi policije, Sindikatu... Jedino kome mogu da se zahvalim je Udruženje paraplegičara Crne Gore i predsjedniku Nacionalnog savjeta Roma Crne Gore Isenu Gašiju”, istakao je Čobić, koji se trenutno nalazi na liječenju u Vojno-medicinskoj akademiji (VMA) u Srbiji.

Čobić je prije nekoliko dana operisan, jer je boravkom u kolicima zaradio dekubit, ozljede koje nastaju pritiskom na određeni dio tijela ležanjem ili sjedjenjem.

Prilikom jakog i dužeg pritiska na određeni dio tkiva na tijelu, prekida se cirkulacija krvi i kiseonika i u tome dijelu tijela koža postaje čvrsta i crvena ili mekana i ljubičastoplave boje.

“Pored svih problema zaradio sam i dekubit. Liječenje je skupo i borim se nekako da preživim. Željan sam da sjednem kao čovjek, a kamo li da stanem na svoje noge”, rekao je Čobić.