Beranselci u lancima došli do Opštine: "Ovo su jecaji naroda"

Beranselci, među kojima je bilo preko deset žena nosili su crnogorsku i američku zastavu, kao i fotografije premijera Mila Đukanovića

9 komentar(a)
01.11.2013. 13:31h

Više destina mještana Beransela organizovali su danas protestnu šetnju od tog prigradskog naselja, pored zgrade policije, do zgrade Opštine u centru grada, u znak protesta zbog odvođenja u zatvor njihovih komšija i još jedne intervencije policije u ranim jutarnjim satima.

Beranselci, među kojima je bilo preko deset žena, bili su povezani u lance i nosili su crnogorsku i američku zastavu, kao i fotografije premijera Mila Đukanovića.

Policija je napravila kordon na izlazu iz naselja prema prema magistralnom putu Berane – Bijelo Polje i najprije pokušala da ih spriječi da krenu prema gradu.

Poslije izvjesnog vremena i ubjeđivanja, policija je donijela odluku da ih pusti, ali su ih čitavo vrijeme pratili vozilima.

Oni su se nekoliko kilometara, od Beransela do centra grada i platoa ispred Opštine, kretali čitavim kolovozom, a policija je za to vrijeme regulisala saobraćaj.

Mještani Beransela su cijelim putem uzvikivali parole „bolje grob nego rob“, da bi pored zgrade policije povikivali „pustite Gorana“ i „hapsite lopove“.

Kada su stigli ispred zgrade Opštine, Beranselci su tražili da izađe gradonačalnik Vuka Golubović i da im se obrati.

Uzvikivali su „izađi Vuka“ i „Vuka lopove“, dok je policija obezbjeđivala ulaz u zgradu.

„Neka izađe gradonačelnik. Nijesmo mi pastorčad ovog grada. Sram ga bilo. Došli smo da mu poručimo da mora da traži drugu lokaciju za smetlište, i da nećemo odustati od naše borbe, makar nas sve pohapsili“, rekao je mještanin Sveto Tomović.

Ne zna bez na silu

Nakon što su stajali ispred zgrade Opštine oko pola sata, uz konstataciju da oni izleda nemaju predsjednika, mještani Beransela su se istim putem, povezani lancima, sa zastavama i fotografijama Mila Đukanovića, vratili do svog naselja.

„Došli su ponovo na silu i probili blokadu. Mi smo bespomoćni. Došli smo vezani lancima da se obratimo gradonačelniku da riješi ovaj problem. Razgovarali smo više puta sa njim o ovom problemu, ali on samo upotrebljava silu. On ništa drugo ne zna da radi, samo da upotrebljava silu protiv nedužnog naroda“, rekao je predsjednik MZ Beranselo Slobo Lončar.

On je dodao da mještani ovog naselja neće odustati od blokada, i da će stati opet na barikade, čim se policija skloni.

„Jedan komšija nam je u ztavoru. Još nekoliko njih svaki čas mogu povesti. Ogorčeni smo na sudstvo. Posebno na sudije za prekršaje. Oni su nemilosrdni prema ovim građanima. Mi samo tražimo čist vazduh, a ne zatvor. Ovo su okovi, ovo su jecaji naroda“, kazao je predsjednik MZ Beranselo.

Beranselci već tri godine vode bitku da se zabrani dalje odlaganje otpada na lokaciji Vasove vode, nedaleko od njihovih kuća. Oni su do sada dvanaest puta blokirali gradsko smetlište, ali je svaka blokada, kao što je to bilo danas, razbijena uz primjenu sile i uz pomoć policije.

Preko osamdeset mještana Beransela je do sada zbog blokada smetlišta zaradilo neku vrstu prekršajnih kazni, od opomene, preko novčane do zatvorske. Među onima koji treba da idu u zatvor zbog toga što „krše javni red i mir“ dok brane svoja Ustavom garantovana prava na zdravu životnu sredinu je i devedesetpetogodišnji Đorđije Tomović.

Predsjednik države Filip Vujanović je odbio inicijativu ekološkok pokreta Ozon i pedeset dvije NVO za pomilovanje Beranselaca, iako je imao pravnog osnova da ih pomiluje.

Policija je u utorak sprovela prvog mještanina Beransela, člana Savjeta ove MZ Gorana Šćekića, na izdržavanje petodnevne zatvorske kazne koja mu je izrečena zbog navodnog remećenja javnog reda i mira prilikom mnogobrojnih blokada gradskog smetlišta na Vasovim vodama.

Nevladine organizacije OZON, Akcija za ljudska prava Mreža za afirmaciju nevladinog sektora (MANS), osudili su hapšenja i pozvali javno Predsjednika Crne Gore, Predsjednika Skupštine Crne Gore, Premijera i Ministra unutrašnjih poslova da spriječe dalji sistemski teror nad mještanima MZ Beranselo i obezbjede njihovo Ustavom garantovano pravo na život u zdravoj životnoj sredini.

Galerija

Beranselo lanci FOTO: Tufik Softić
Beranselo lanci FOTO: Tufik Softić
Beranselo lanci FOTO: Tufik Softić
Beranselo lanci FOTO: Tufik Softić
Beranselo lanci FOTO: Tufik Softić
Beranselo lanci FOTO: Tufik Softić
Beranselo lanci FOTO: Tufik Softić