Rašović: Između Amfilohija i vrha vlasti postoji kohabitacija

Na svečanoj akademiji, Crnogorska pravoslavna crkva uručila je povelju “Gramat” gradonačelniku Cetinja Aleksandru Bogdanoviću

55 pregleda0 komentar(a)
31.10.2013. 20:28h

Crna Gora i Crnogorska pravoslavna crkva (CPC) danas obilježavaju Lučindan, zatim dan kada je Petar Prvi proglašen za sveca, a Petar II petrović Njegoš umro, te 20 godina od obnove CPC. Međutim, po mišljenju mitropolita Mihaila, ovaj praznik pun simbolike, Crna Gora obilježava u svom ambivalentnom položaju.

"Imponuje nam što je država lider regiona, predvodeći ga u evroatlanskim integracijama, ali nas istovremeno zabrinjava neobnovljeni crnogorski nacionalni identitet i zauštena i potisnuta duhovnost Crnogoraca", rekao je Mihailo na svečanoj akademiji koju su u cetinjskom hotelu "Grand" organizovali CPC i Fondacija “Sveti Petar Cetinjski”.

Mihailo je kazao da, "iako se Crna Gora nalazi pred vratima NATO-a i u predvorju EU, još je zarobljena srednjevejkovnim mitovima, praznovjerjem, bezvjerjem i sujevjerjem svetosavske Srpske pravoslavne crkve (SPC) i njenim duhovnim terorom.

"Više smo nego zabrinuti nad njenim suverenitetom koji ugrožava crnogorski državni i nacionalni suverenitet, dok pravoslavnu vjeru Crnogoraca stalno preoblikuje u agresivno svetosavlje. SPC bez prekida misionira na nestanku crnogorskog nacionalnog identiteta, na pretvaranju Crnogoraca u Srbe, na likvidaciji i marginalizaciji CPC, namećući nam svoju lažnu svijest, bezakonje i samovolju", rekao je Mihailo.

On je kazao da položaj CPC karakteriše status quo, a da "crnogorskim božijim hramovima i devastiranim svetinjama" i dalje gospodari SPC.

Zabrinut za suverenitet Crne Gore: Mihailo na svečanoj akademiji (Foto: Danijela Lasica)

Predsjednik fondacije “Sveti Petar Cetinjski” Dragoljub Rašović kazao je da problemi koji prate i opterećuju Crnu Goru nijesu samo materijalno-finansijske prirode.

"Crnogorska opozicija, ma koliko međusobno različita, može sebi naći izvinjenje, ali vladajućoj koaliciji to nikako ne pripada. I zato sva odgovornost za ovako agresivan, gotovo zapovijedni ton i set najonovijih anticrnogorskih akcija, pada na savjest vladajućeg državnog vrha", ocijenio je Rašović.

On je kazao da se mitroplit SPC u Crnoj Gori Amfilohije odavno ponaša kao suvladar Države Crne Gore zbog čega se nameće zaključak da između njega i samog vrha vlasti postoji "neki specifičan oblik kohibitacije”.

"Za sva nepočinstva i sva kršenja zakona koje Amfilohije vrši godinama, pa i decenijama, najveću odgovornost snosi vlast, odnosno, tužilaštvo, sudstvo, Vlada i njen predsjednik, predsjednik države i predsjednik Skupštine", smatra Rašović.

Na svečanoj akademiji, Crnogorska pravoslavna crkva uručila je povelju “Gramat” gradonačelniku Cetinja Aleksandru Bogdanoviću.

Lučindan obilježila i Mitropolija

Lučindan i dan Svetog Petra Cetinjskog obilježila je danas i Mitropolija crnogorsko primorska.

Svečanost je počela svetom arhijerejskom liturgijom i rezanjem slavskog kolača u Cetinjskom manastiru, koji je na taj način proslavio svoju slavu – praznik Svetog Petra Cetinjskog Čudotvorca.

Službu je služio Mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije, sa episkopima, budimljansko-nikšićkim Joanikijem, raško-prizrenskim i kosovsko-metohijskim Teodosijem, te zahumsko-hercegovačkim Atanasijem.

U navečerje praznika u Cetinjskom manastiru služeno je svečano praznično bdenije.

Galerija