Velika pobjeda Budvanske rivijere protiv Rešovije

Izabranici Siniše Reljića savladali su večeras u Žešovu ekipu Rešovije 3:2 (25:23, 28:26, 23:25, 20:25, 15:12), u utakmici 2. kola grupe C Lige šampiona

6 komentar(a)
30.10.2013. 19:45h

Drugi put u klupskoj istoriji Budvanska rivijera je upisala pobjedu u gostima u Ligi šampiona – trijumf u Atini protiv Olimpijakosa, 12. januara 2011. godine, donio je Budvanima prolaz u drugu rundu najjačeg klupskog takmičenja, prvi i do sada jedini put. Večerašnja senzacija u Žešovu protiv prvaka Poljske, Rešovije sa 3:2 (uz dva osvojena boda, domaćinu jedan) mogla bi da ponovo donese Budvanskoj rivijeri prolaz u eliminacionu rundu, što je i bila želja svih u redovima crnogorskog šampiona za ovu sezonu.

Sa dvije pobjede u prva dva kola (na premijeri je u Budvi „počišćen“ Jihostroj 3:0), Budvanska rivijera je lider grupe C i na dobrom putu da ostvari svoje želje, iako predstoje još četiri velika koraka...

Ako je bilo mišljenja da je laka i maksimalna pobjeda na startu protiv Jihostroja došla i zbog slabosti rivala, onda je trijumf nad Rešovijom pokazao da je „crnogorski projekat“ (u istoj ekipi okupljeno gro naše reprezentacije) sa italijanskim tehničarem Markom Falaskijem, već počeo da daje rezultate.

Budvani su na vrućem terenu pokazali kvalitet, samopouzdanje, autoritet. Nijesu pali u petom setu, nakon povratka u život Rešovije, već su poen po poen gradili veliki trijumf, koji će se dugo pamtiti, ne samo zbog rezultata, već i zbog igre.

Nakon što je vraćen sa albanske granice na Božaju, zbog nevažećeg pasoša, prilikom puta za Tiranu sa ekipom, Marko Bojić je u rekordnom roku uspio da izvadi novu putnu ispravu, i da prođe pravo putešestvije preko Beograda, Minhena, Frankfurta, Varšave do Žešova kako bi se pridružio saigračima, i ipak im pomogao u velikom trijumfu.

To kao da je bila dodatna injekcija samopouzdanja za njega (igrao je protiv bivšeg kluba) i ekipu, koja je u tri dobijena seta djelovala kao u transu, igrala veoma dobro i u izgubljenom, trećem setu.

Tehničar Marko Falaski je maestralno dirigovao budvanskim orkestrom, igrajući raznovrsno, pa su samo Šuljagiću falila dva poena da svi starteri, izuzev, naravno, Italijana i libera Rašovića, imaju dvocifren poenterski učinak.

Izuzev bloka, što je bilo i za očekivati, Budvani su bili bolji u svim ostalim elementima igre, pa je pobjeda čista kao suza.

U prvom setu se, praktično, igralo poen za poen do 13:13, a onda su Budvani napravili seriju 4:0 (3:0 na servis Falaskija), za vođstvo od 17:13, sa četiri osvojena poena iz igre (tri poena Markovića, jedan iz napada, dva iz bloka, te kontra Ćaćića).

Na 20:16, trener Rešovije je počeo da mijenja postavu, pa je odmah promijenio dijagonalu (tehničara i korektora), gdje su Džizga i Konarski zamijenili Tihačeka i Šopsa.

To je donekle dalo rezultat, jer je Rešovija u finišu uspjela ozbiljno da priprijeti, da priđe na 23:24, ali je tačku na ovaj set stavio Minić iz kontre.

Sličan je bilo i drugi set, ponovo je Falaski bio na servisu u seriji Budvana od 4:0 za vođstvo od 12:8, ali su Poljaci uhvatili priključak na 17:17. Do 20:20 se igralo poen za poen, da bi onda Budvani serijom 3:0 (Minić prvi napad, kontra Bojića i as Minića) stigli do tri set lopte na 24:21.

Međutim, Rešovija je uspjela da anulira sve tri, izjednači na 24:24, a potom i sama dođe do dvije set lopte na 25:24 i 26:25. Budvani su uspjeli da izdrže pritisak, Minić je poravnao na 26:26, potom je Falaski donio četvrtu set loptu gostima, a onda je Ćaćić izblokirao jedan na jedan Šopsa i donio velikih 2:0 u setovima, i već tada jedan bod.

Budvani su u trećem setu kontrolisali protivnika do 16:16, a onda je Rešovija uzela dva poena u nizu, nešto kasnije stigla i do velike prednosti od 22:17 i 24:20, kada se činilo da je sve gotovo.

Međutim, gosti se nijesu predavali, uspjeli su da priđu na 23:24, ali nijesu uspjeli da uhvate i napad Šopsa, koji je vratio nadu domaćinu.

Nakon takve igre u tri seta, negdje je bio i očekivan pad Budvana u četvrtom, što je Rešovija iskoristila i relativno lako stigla do izjednačenja (set je prelomljen na 19:15).

U petom setu, međutim, „naranžasti“ su odgovorili u stilu velike ekipe, od početka do kraja su kontrolisali igru i rezultat. Poveli su odmah 4:1, na 4:5 su odbili napad domaćina i otišli na 8:4, a nijesu posustali ni kada je Rešovija ponovo prišla na poen zaostatka, na 11:12.

Šuljagić je donio 13. poen, a onda je Bojić, jedan na jedan, izblokirao Šopsa i donio tri meč lopte. Prvu je anulirao Šops, a tačku na meč je stavio Falaski, „kuvanjem“ preko mreže za veliko slavlje Budvana na terenu ali i kasnije u hotelu...

U prvom meču drugog kola, Pari volej je juče u gostima bio bolji od Jihostroja 3:1.

Budvanska rivijera u trećem kolu, 7. novembra, gostuje Pari voleju.

Galerija