Kriminalci, teroristi i hibridni rat su izazovi za državu

“S obzirom na to da se i Crna Gora našla na udaru ovih aktivnosti, kao i da su takvi trendovi prisutni u drugim članicama NATO-a, kao prioritet se nameće izgradnja adekvatnih odbrambenih mehanizama na svim nivoima društva, a posebno u sektoru bezbjednosti i odbrane”

0 komentar(a)
Mjesto zločina, Foto: Savo Prelević
28.07.2018. 10:55h

Organizovani kriminal, terorizam i hibridni rat ključni su bezbjednosni izazovi za Crnu Goru, a država se već suočavala sa nekima od njih. To se, između ostalog, navodi u Strategiji nacionalne bezbjednosti Crne Gore koju je usvojila Vlada.

U strategiji se navodi da je prijetnja od terorizma u Crnoj Gori prisutna, ali niskog intenziteta” i ističe da je kontrolisanje finansijskih tokova terorističkih organizacija jedan od prioriteta državnih institucija. Upozorava se i na moguću saradnju organizovanih kriminalnih grupa sa teroristima i ističe da je organizovani kriminal kompleksna i dugotrajna prijetnja nacionalnoj sigurnosti. Organizovani kriminal, kako je pojašnjeno, karakterišu fleksibilnost, prilagodljivost, oporavak i mobilnost. U strategiji se upozorava na hibridne prijetnje, kao novi model savremenog ratovanja. One, kako se navodi, podrazumijevaju snažnu propagandu, formiranje parainstitucija, organizacija i medija, a sve češće i miješanje u izborne procese.

“S obzirom na to da se i Crna Gora našla na udaru ovih aktivnosti, kao i da su takvi trendovi prisutni u drugim članicama NATO-a, kao prioritet se nameće izgradnja adekvatnih odbrambenih mehanizama na svim nivoima društva, a posebno u sektoru bezbjednosti i odbrane”, navodi se.

U strategiji se ističe i da su ilegalne migracije jedan od izazova za državu, podsjećajući da je Crna Gora na ruti migranata iz država Afrike i Azije koji bježe ka Evropskoj uniji. Bezbjednosni izazov je, ističe se, i obavještajno djelovanje pojedinih država i sistema u Crnoj Gori. Ministar odbrane Predrag Bošković kazao je da je strategija državne bezbjednosti redefinisana, zbog pojave novih globalnih izazova.

“Deset je godina od kada je donijeta posljednja strategija nacionalne bezbjednosti, izmijenjen je bezbjednosni okvir u kome Crna Gora danas živi i članstvo Crne Gore u NATO zahtijevalo je novo definisanje bezbjednosti, od pojedinačne do kolektivne”, kazao je Bošković predstavljajući strategiju.

U tom dokumentu se pojašnjava i da je potrebno koordinisano angažovanje svih državnih institucija i resursa, kao i predviđanje i prevencija potencijalnih rizika. Država, navodi se, treba da razvija nacionalne odbrambene kapacitete kako bi uspješno neutralisala oružane prijetnje. U vladinom dokumentu se pojašnjava i da je region još opterećen događajima iz prošlostii neriješenim problemima koji mogu izazvati destabilizaciju.

“Promjene na geostrateškom planu uticale su da Zapadni Balkan ponovo postane zona jakog interesovanja određenih međunarodnih aktera, čiji je primarni cilj sprečavanje daljeg evroatlantskog puta pojedinih država. To uslovljava konkretne akcije prema regionu, posebno hibridnog karaktera, što je ozbiljan bezbdjnosni izazov i može imati značajne posljedice po regionalnu stabilnost”, navodi se u Strategiji i ističe da će Crna Gora raditi na saradnji sa susjedima i jačanju obavjheštajnih i kontraobavještajnih kapaciteta.