Češka: Već viđeni premijer u sukobu sa svojom partijom

Sve do nedjelje se smatralo da će Sobotka (42) biti sljedeći premijer, ali je ostao bez mjesta u partijskom timu za pregovore sa potencijalnim partnerima

0 komentar(a)
28.10.2013. 09:02h

Socijaldemokrate u Češkoj su nakon tijesne pobjede na parlamentarnim izborima pozvale svog lidera Bohuslava Sobotku da zbog lošeg rezultata podnese ostavku.

Tako je postao veoma neizvjesno ko će biti premijer.

Socijaldemokratska partija osvojila je 20,45 odsto glasova, što je znatno manje od očekivanih 30 odsto i samo 1,8 odsto više od populističke partije ANO milijardera Andreja Babiša.

Babiš

Sve do nedjelje se smatralo da će Sobotka (42) biti sljedeći premijer, ali je ostao bez mjesta u partijskom timu za pregovore sa potencijalnim partnerima - ANO i demohrišćanima, koji su osvojili 6,8 odsto glasova.

On je, mđjutim, odbio da se povuče, insistirajući da je njegova partija "krenula u pogrešnom smjeru", javio je AFP. Sobotku sa čelnog mjesta u partiji može da ukloni centralni izvršni odbor, koji ga je u avgustu nominovao za partijskog kandidata za premijera.

Socijaldemokrate su računale na jaku većinu nakon izbora kako bi formirale manjinsku vladu uz podršku krajnje ljevičarskih komunista, ali ni jedna ni druga partija nisu za to osvojile dovoljno glasova.

Analitičari ističu da će u koalicionoj vladi, kakva god da se formira, morati da učestvuje Babišova partija.

Galerija