Lu Rid: Čovjek koji je vjenčao buku i ljepotu

Potpuno nova iskrenost provalila je iz Ridovih stihova koji su, uz nekoliko srodnih glasova, formirali rok poeziju kao žanr

69 pregleda3 komentar(a)
28.10.2013. 07:42h

Umro je Lu Rid, osobeni umjetnik dvadesetog vijeka, jedan od najuticajnijih rok muzičara epohe, pjesnik Njujorka i gitarista koji je oblikovao gotovo pet decenija rokenrol muzike.

Sinoć nije bio objavljen tačan uzrok smrti 71-godišnjeg Rida, koji je u maju prošao kroz proceduru transplantacije jetre.

Ridova raskošna umjetnička priča počinje kasnih šezdesetih, sa bendom Velvet Undergound koji je u zvuk užubrane urbane scene Njujorka, unio elemente evropske avangardne muzike, uspio da “vjenča ljepotu sa bukom”, kako piše magazin Rolingstoun.

Neobičnim izgledom i zvukom bend je privukao pažnju Endija Vorhola koji ih je uključio u seriju svojih multimedijalnih događaja. Prvi album benda "The Velvet Underground & Nico" je podjednako važan kao "Sgt. Peppers Lonely Hearts Club Band" Bitlsa ili Dilanov "Blonde On Blonde".

Potpuno nova iskrenost provalila je iz Ridovih stihova koji su, uz nekoliko srodnih glasova, formirali rok poeziju kao žanr. Kao neumorni solo umjetnik od sedamdesetih je prolazio kroz umjetničke mijene, kameleonske promjene, iznenađujući svoje fanove svakom novom.

Glam pank i alternativni rok nezamislivi su bez njegovog stvaralaštva. “Jedan akord je dovoljan”, poznati je Ridov citat kojim je opisivao svoj “ogoljeni” gitarski stil. Dva akorda su petjerivanje. Tri akorda i već ste u džezu.”

Ridov način života, posebno sedamdesetih godina, dvosmislena seksualnost i droga, postali su rok mit. Tokom osamdesetih je pomalo omekšao. Oženio se Silvijom Morales i novu stranicu života okrenuo albumom "The Blue Mask" (1982) - prema riječima mnogih, najboljem albumu nakon albuma "Transformer".

Godine 2006. snimio je DVD koncertnu verziju sumornog albuma “Berlin” iz 1973. godine koji nije izvodio više od 30 godina. Trenutak magije desio se u Ridovom Bruklinu, u Skladištu svete Ane, sa raskošnim aranžmanom i horom tinejdžera za “Sad Song”. Album govori o ljubavnicima upletenim u svijet droge, nasilja, prostitucije...

Na posljednjim fotografijama izgledao je loše, žut u licu, sparušen, sa vidljivim tragovima bolesti.

Ridove najpoznatije pjesme ostaju "Walk On The Wild Side" i “Perfect Day”. Kao autor više desetina albuma, samostalno i sa bendom “Velvet Undergound”, Lu Rid je postao simbol vremena čiji heroji, jedan po jedan, polako odlaze u vječnost.

Galerija