Navodni Crnojević tvrdi da je saradnik Trip Advisora, u kompaniji negiraju

Černetića je policiji prijavio vlasnik restorana u Sijeni kome je ponudio privilegovanu poziciju na portalu Trip Advisora, u zamjenu za 50 eura

104 pregleda1 komentar(a)
Stefan Černetić, Foto: Screenshot (YouTube)
28.10.2013. 19:04h

Stefan Černetić, koji se u Italiji predstavlja kao princ od Crne Gore, potomak Crnojevića, mogao bi se suočiti sa krivičnom prijavom jer se lažno predstavljao kao saradnik popularnog portala za recenzije ugostiteljskih objekata.

“Stefan Černetić nikada nije sarađivao sa kompanijom Trip Advisor. U potpunosti smo na raspolaganju vlasniku restorana za bilo kakve informacije koje mu mogu biti potrebne za podnošenje prijave protiv istog", saopšteno je "Vijestima" iz kompanije 'Trip Advisor.

Černetića je policiji prijavio Lućano Petrini, vlasnik restorana Osteria del Leone iz okoline Sijene. Petrini je pozvao policiju krajem septembra, nakon što mu je Černetić ponudio privilegovanu poziciju na portalu Trip Advisora, u zamjenu za 50 eura. Petrini je prvo zvao predstavništvo Trip Advisora da provjeri navode Černetića, a nakon što su mu iz kompanije saopštili da ne praktikuju da šalju ljude koji prodaju recenzije, pozvao je policiju. Černetić se tom prilikom predstavio kao predstavnik Trip Advisora i kao "njegovo visočanstvo Princ od Crne Gore". Petrini je telefonom snimio razgovor sa Černetićem, i objavio snimak na Jutjubu.

Černetić je u prošlonedjeljnom razgovoru za "Vijesti" tvrdio da sarađuje sa Trip Advisorom na osnovu "usmenog dogovora" već dvije-tri godine. Na pitanje u čemu se sastoji njihova saradnja, Černetić je odbio da odgovori uz opasku da je poslovanje vodiča, kao što je Trip Advisor, oduvijek bilo "misteriozno, te takvo treba i ostati"
Iako su iz stanice karabinjera u Sijeni potvrdili vjerodostojnost događaja, Černetić je sve negirao, tvrdeći da je vlasnik restorana haker koji je kompjuterski modifikovao njegov glas, te da on godinama nije kročio u taj restoran.

Černetić je u prošlonedjeljnom razgovoru za "Vijesti" tvrdio da sarađuje sa Trip Advisorom na osnovu "usmenog dogovora" već dvije-tri godine. Na pitanje u čemu se sastoji njihova saradnja, Černetić je odbio da odgovori uz opasku da je poslovanje vodiča, kao što je Trip Advisor, oduvijek bilo "misteriozno, te takvo treba i ostati".

Trip Advisor se apsolutno protivi bilo kakvom pokušaju manipulacije klasifikacija (ugostiteljskih) objekata putem korišćenja lažnih recenzija, i ne sarađuje niti podržava bilo koju kompaniju ili pojedinca koji tvrdi da je u stanju da optimizuje poziciju objekata unutar sajta putem upotrebe lažnih recenzija", saopšteno je "Vijestima" iz ove kompanije.

Suprotno zvaničnoj poziciji kompanije, Černetić je za "Vijesti" rekao da on smatra da nema ničeg lošeg u tome da neko ko je, poput njega, profesionalni gastronomski novinar, nudi ugostiteljima komentare na Trip Advisoru i sličnim portalima u zamjenu za novac.

"Čak i kada ne bih bio u saradnji sa njima, a jesam, ne vidim u tome ništa loše", rekao je tada Černetić, koji je između ostalog zaprijetio i da će tužiti sve one koji ga budu prikazali u negativnom svjetlu.

Trip Advisor je popularni portal za recenzije ugostiteljskih objekata širom svijeta, zasnovan upravo na nezavisnim komentarima korisnika usluga. Iako se ova kompanija otvoreno protivi bilo kakvom obliku manipulacije komentarima, među pojedinim ugostiteljima se ustalila praksa postovanja lažnih recenzija sa ciljem poboljšanja rejtinga sopstvenog objekta, ili sabotiranja konkurencije.

"Postovanje lažnog materijala, osim nepoštovanja naših pravila korišćenja, ujedno predstavlja i kršenje zakona u više pravnih sistema, uključujući i Italiju, u skladu sa direktivom EU o praksama nelojalnog poslovanja", upozorili su iz Trip Advisora u odgovoru poslatom "Vijestima".

"Autentičnost naših recenzija je naš prioritet broj jedan, i imamo metode i sisteme za analizu svakog postovanog komentara pojedinačno", dodaje se u saopštenju kompanije, u kojem se objašnjava da one objekte koji prekrše pravila na stranici Trip Advisor kažnjavaju postovanjem crvenog žiga na njihovoj stranici kojim se upozorava da recenzije vezane za taj objekat mogu biti neistinite. Još jedan oblik kažnjavanja je spuštanje pozicije kompanija unutar indeksa popularnosti, objasnili su iz Trip Advisora.