Gran pri švedskom filmu

Na zatvaranju festivala žiri je obrazložio da je dokumentarac dao izuzetan prikaz tajnog svijeta Avganistanki koje se bore za prava žena i za bolji i humaniji svijet

77 pregleda1 komentar(a)
Zlatna maslina Bar, Foto: Arhiva "Vijesti"
27.10.2013. 07:52h

Gran pri XVIII internacionalnog TV festivala Bar 2013. pripao je švedskom dokumentarcu “Nema vela iza rešetaka” u produkciji Nimafilma i u režiji Nima Sarvestanija.

Na zatvaranju festivala žiri je sinoć obrazložio da je ovo djelo dalo izuzetan prikaz tajnog svijeta Avganistanki koje se bore za prava žena i za bolji i humaniji svijet.

Zlatnu maslinu za najbolji dokumentarni – istraživački TV program u cjelini dobila je belgijsko-kolumbijska emisija “Prepušten slučaju” reditelja Fredrika Jan Depikera koja “bukvalno i metaforički uvodi u okrutno okruženje mladog izbjeglice iz Afrike”.

U kategoriji igrani dramski program, Zlatnu maslinu dobio je naš film “Sve to ”, režisera Branislava Milatovića, u produkciji “Montenegro Art Production”, za “kreativnost i suverenu smirenost tokom obrađivanja osjetljive teme”.

Ovaj film je inače nagrađen i za najbolji scenario - Ognjen Spahić je prema žiriju “pomogao da uvidimo način da djecu naučimo lakšem razumijevanju i prihvatanju teških životnih trenutaka”.

Zlatna maslina za najbolju kratku TV formu u cjelini pripala je francuskom “Djeda mrazu”, u režiji Valida Matara, o preplitanju borbe za goli opstanak sa trivijalnostima svijeta potrošačke kulture.

Mađarski “Tihi osvajači” Šabolca Mozonjija dobili su Zlatnu maslinu za najbolji dokumentarni program iz oblasti ekologije i turizma u cjelini.

Kod dječjih programa, Zlatnu maslinu i nagradu “Dragan Radulović” za najbolji program u cjelini dobio je “Bagdadski Mesi” u produkciji Belgije, Iraka i UAE i režiji Sahima Omara Kalife koji nas “uključuje u svijet dječaka iz Iraka, koji se na tragičan način bori između svoje strasti, fudbala i gubitka oca”.

Žiri u sastavu predsjednica Iveta Pospisilova i članovi Đorđe Milosavljević, Koen Suidgeest, Kristina Ljevak i Vladimir Perović, od domaćih ostvarenja nagradio je još za nabolji autorski pristup dokumentarac “Maganik 11.09” TVCG, u režiji Saše Terzića, istakavši “moderan pristup istraživanju avionske nesreće”.