Samsung ostvario rekordan kvartalni profit

Neto dobit u tromjesečnom periodu od jula do septembra porasla je za više od 25 odsto u odnosu na isti period prošle godine

1 komentar(a)
Samsung, Foto: Www.idownloadblog.com
25.10.2013. 08:36h

Južnokorejska kompanija Samsung Electronics objavila je još jedan rekordni kvartalni profit, uglavnom od prodaje poluprovodnika za računare i jeftinijih "pametnih telefona".

Najveći svjetski proizvođač "pametnih telefona", čipova i televizora je danas saopštio da je neto dobit u tromjesečnom periodu od jula do septembra porasla za više od 25 odsto u odnosu na isti period prošle godine - na osam hiljada milijardi vona (7,5 milijardi dolara).

To je sedmi uzastopni kvartal da Samsung obara rekorde prihoda. Rast je podstaknut prodajom poluprovodnika i jeftinijih "pametnih telefona", dok su u prethodnim kvartalima generator rasta bili skuplji "pametni telefoni".

Poslovanje s mobilnim telefonima kompanije takođe je zabeležilo rekordnu dobit sa udjelom od skoro 70 odsto u ukupnoj dobiti firme. Međutim, rast prodaje naprednijih smartfona Galaxy S4 i Galaxy Note 3, zaustavljen je u trećem kvartalu i ostao je na nuli u odnosu na prethodni kvartal.

Na tržištu skupljih "pametnih telefona" Samsung osjeća konkurenciju od lansiranja Appleovog najnovijeg telefona iPhone 5S. Udio Samsunga u prodaju smartfona na tržištu SAD - gdje su ti uređaji najtraženiji, opao je u septembru na 29 odsto, sa 37 odsto koliko je iznosio u avgustu, a vodeći je Apple čiji je udio u septembru porastao na 39 odsto zahvaljujući Iphoneu 5s.

"Rezultati Samsunga odražavaju sadašnju situaciju na globalnom tržištu 'pametnih telefona'. Tržište 'premijum pametnih telefona' ne raste brzo", rekao je analitičar Jang Park.