Frajle večeras u Herceg Novom: Obujte udobne cipele i ponesite osmijeh

"Od starta smo bile interesantne publici, kao četiri djevojke koje sviraju i pjevaju. U moru elektronskih zvukova, vratile smo se bazi, a to je istrument i glas"

73 pregleda1 komentar(a)
Frajle, Foto: Sever Zolak
24.10.2013. 13:44h

Nakon što su svoju karijeru započele u Crnoj Gori, još 2009. godine, članice poznatog vojvođanskog ženskog četverca “The Frajle” vraćaju se na “mjesto zločina”.

Marija Mirković, Nataša Mihajlović kao i sestre Nevena i Jelena Buča, sviraće večeras u Herceg Novom, u dvorani Park. Kako već godinama dijele scenu, tako i zajedničkim snagama odgovaraju na pitanja novinara.

"Naši prvi nastupi su vezani za Crnu Goru, jer su te 2009, među prvima bili koncerti u Budvi, Herceg Novom, Podgorici, Cetinju, Nikšiću. Tu smo dobile prve aplauze, što nas je ojačalo da krenemo dalje. Mi smo se bavile muzikom i mnogo prije toga. Imale smo bendove, bile na festivalima, pisale pjesme, mnogo je muzičkog iskustva iza nas. Počele smo sa obradama stranih i domaćih hitova, koje smo stavile na YouTube i od tada su uslijedili intenzivniji pozivi za nastupe. U međuvremenu smo izdale album "Naš prvi album sa putovanja", sa našim autorskim pjesmama. Sada na koncertima izvodimo i naše numere i obrade u formi kabarea", prisjećaju se Frajle i dodaju da se veoma raduju večerašnjem nastupu u Herceg Novom, “suncu, moru, divnim ljudima, divnoj publici”.

Na samom početku, te 2009. četverac je nastupao pod imenom “ Dreamgirls”.

"Naša publika je divna, stalno smo sa njom u kontaktu na društvenim mrežama i oni nam, kao modernim razglednicama pišu iz svih krajeva zemlje, pa čak i svijeta"
"To je bio radni naziv, jer smo mi imale svoje bendove sa kojima smo dugo godina radile. Ovo je bio mali muzički izlet, koji se pretvorio u dugo putovanje ka ostvarenju snova. Ubrzo smo dale ime bendu "Frajle", što znači gospođice, pa kao takve idemo da muzikom osvajamo svijet", pričaju one.

Ljubitelji njihove muzike od ponedjeljka su imali priliku da vide i novi spot za kompoziciju "Pare vole me" sa aktuelnog albuma “Naš prvi album sa putovanja”.

"Pjesma "Pare vole me" je pomalo kao mantra da prizovemo pare da nam dođu, i opisuje generalno situaciju današnjeg vremena. Ovog ljeta smo došle na ideju za saradnju sa Gramofondžijama i uradili smo remiks, i spot za tu verziju pjesme. Prve reakcije su odlične, spot se vrti, a pjesma se uveliko pušta na radio stanicama. To nas jednostavno vodi u drugi svijet muzike, elektronike, i željele smo da se oprobamo i u tome. Novi zvuk za nas", tvrde one.

Iako je njihov prvijenac objavljen krajem prošle godine, Frajle su najavile da će na jesen ući u studio i početi sa snimanjem novih kompozicija. Još aktuelnim albumom uspjele su da ujedine kompletan region, a u nekim zemljama tiraž izdanja je doštampavan.

Frajle su najavile da će na jesen ući u studio i početi sa snimanjem novih kompozicija. Još aktuelnim albumom uspjele su da ujedine kompletan region, a u nekim zemljama tiraž izdanja je doštampavan
"Same pišemo pjesme i vrlo smo iskrene sa našom publikom. Tako je bilo i na prvom albumu, a biće i sada. Sve ono što nam se dešava, sve što proživljavamo i o čemu razmišljamo, mi pretočimo u note i stihove, doduše, na vrlo poseban način. Tako mi doživljavamo stvari i život, na pomalo komičan način. Isključivo ono što nam bude na duši, biće i u pjesmama, i ono što se nama svidi, uvijek se provjereno svidi i publici", sigurne su one.

Frajle se i muzičkim stilom, ali i oblačenjem vraćaju u "stara vremena", a to objašnjavaju ovako:

"Nama je kostim u službi muzike i naš nastup je kao mala pozorišna predstava. Mi se šalimo između pjesama, pričamo anegdote, imamo specifične najave i numere obrađujemo i pjevamo u svojim aranžmanima. Sve to mora da isprati i kostim", objašnjavaju one dodajući da vole da muzikom putuju kroz vrijeme, emocije, gradove i predjele, pa zato pjevaju i na stranim jezicima.

" Pomalo čeznemo za onim vremenima kada su bile igranke, kada se plesalo, uživalo u stvarima, koje su danas pomalo zaboravljene. Mi smo čak i imale akciju "Vratimo Domove kulture u modu", gdje smo putovale od grada do grada, i do malih mjesta, i željele muzikom i svojim nastupom da vratimo igranke i korzo na velika vrata. Mislim da polako uspijevamo u tome. Pravilo je za svaki naš koncert da obujete udobne cipele, ponesete osmijeh, ostavite sve probleme kod kuće i igranka počinje", poručuju one.

Nagrada im je svaki aplauz

Iako su tek na početku karijere, Frajle iza sebe imaju puno nagrada. Početkom godine dobile su priznanje za najbolju balkansku grupu godine "Zlatna bubamara" u Makedoniji, zatim Oskar popularnosti u Banjaluci, a njihova pjesma "Fina" proglašena je za najslušaniju. Mogu se pohvaliti i priznanjem za najtiražniji album PGP RTS, i prestižnom nagradom "Runjićev galeb" za doprinos muzici.

"Kada živite za muziku i o njoj ste sanjali cio život, ovo je kruna i potvrda da radite pravu stvar. Nama je svaki aplauz nagrada, svako nasmijano lice na našim koncertima, svaki čovek koji stoji u publici nam je veoma bitan. Mi dajemo sve od sebe da ta magija i naš san potraje još dugo", iskrene su one.

Kao četiri strane svijeta

Do sada su na ovim prostorima bili uspješni isključivo muški bendovi, ali su Frajle za kratko vrijeme dobile naklonost publike.

"Od starta smo bile interesantne publici, kao četiri djevojke koje sviraju i pjevaju. U moru elektronskih zvukova, vratile smo se bazi, a to je istrument i glas. Od prvog nastupa do svakog sljedećeg, povećavao se broj ljudi. Mediji su počeli da se interesuju za nas, a mi smo mnogo putovale i bilo nam je bitno da dođemo do sve te publike lično, da im kažemo muzikom sta imamo", pričaju one.

No, kako su im zbog sve većeg interesovanja, klubovi postajali mali, tako su Frajle počele sa nastupima u pozorištima i Domovima kulture širom zemlje i regiona.

"Naša publika je divna, stalno smo sa njom u kontaktu na društvenim mrežama i oni nam, kao modernim razglednicama pišu iz svih krajeva zemlje, pa čak i svijeta. Drago nam je što se naša muzika daleko čuje i dužne smo da širimo svoje granice i dođemo do svih", smatraju Frajle. To što su žene i što se razlikuju ne smeta im da se dogovore, već tvrde da je u tom najveća čar.

"Veoma smo različite. Nevjerovatno, ali smo kao četiri strane svijeta! Kako izgledamo različito, tako smo i karakterno različite. To donosi mnoge prednosti, podjelu poslova i obaveza u bendu, i dinamiku unutar tima. Mi smo kao mala manufakturna kreativna radionica. Gradimo zajedno, gorimo istom željom da ostvarimo svoje snove, dogovaramo se oko svega. U svakom timu mora da postoji poštovanje, tolerancija, iskreno prijateljstvo. Svaka od nas govori svoje mišljenje na glas i doprinosi idejama i stavovima. Pravilo je da većina odlučuje, i da “dogovor kuću gradi”. Mi smo mala frajlovska porodica", kažu one.