Negativno mišljenje uslovljava obnovu pregovaračke pozicije

Vlada dužna da svaki amandman koje to radno tijelo usvoji uvrsti u pregovoračke pozicije,

3 komentar(a)
Aleksandar Pejović, Slaven Radunović, Foto: Savo Prelević
22.10.2013. 12:51h

Skupštinski Odbor za evropske integracije usvojio je jednoglasno amandman na rezoluciju o načinu integracija Crne Gore u Evropsku uniju, kojim je predviđeno da ukoliko to tijelo da negativno mišljenje Vlada mora da obnovi pregovoračku poziciju u roku od 30 dana. Amandmanom, koji je usvojen na sinoćnoj sjednici Odbora koja je bila zatvorena za javnost, predviđeno je i da je Vlada dužna da svaki amandman koje to radno tijelo usvoji uvrsti u pregovoračke pozicije, saznaje agencija MINA.

Pejović krije pozicije

Sjednice Odbora za evropske integracije na kojima će se razmatrati pregovaračke pozicije biće i dalje zatvorene, uprkos tome što je Predlogom rezolucije o evropskim integracijama Crne Gore, koji će se naći na današnjem zasjedanju parlamenta, predviđeno da “Skupština ističe važnost aktivnog učešća što većeg broja društvenih činilaca u procesu pregovora, transparentnog vođenja svih pregovora i kvalitetnog i blagovremenog informisanja građana o svim efektima pregovora”

Predsjednik Odbora za evropske integracije Slaven Radunović je kazao da je glavni pregovarač Crne Gore Aleksandar Pejović odbio da otvori sjednice na kojima se razmatraju pregovaračke pozicije, uprkos tome što je on nekoliko puta insistirao na tome da se one otvore za javnost.

Radunović je kazao da je Pejović negativno odgovorio i na njegovu pisanu inicijativu, uz obrazloženje da je to bila praksa u svim državama. Island, koji je donedavno pregovarao sa EU, nije krio svoje svoje pregovaračke pozicije.

Radunović je dodao da bi funkcija odbora ubuduće trebalo da bude znatno ojačana.On je pojasnio da je to Odbor za evropske integracije koncenzusom usvojio amandman na Predlog rezolucije skupštinska radan grupa na čijem je čelu potpredsjednik Skupštine Branko Radulović.

“U amandmanu se navodi da Odbor apsolutnom većinom donosi odluke vezane za pregovaračke pozicije. U slučaju negativnog mišljenja, Vlada je dužna da u roku od 30 dana dostavi nove pregovaračke pozicije”, rekao je Radulović koji je izrazio očekivanje da će Radna grupa prihvatiti da ovaj amandman uđe u tekst Predloga rezolucije o evropskim integracijama i da će u suprotnom amandaman uputiti na plenum na odlučivanje.U Predlogu teksta koje je pripremila skupštinska radna grupa navodi se da Vlada “razmatra mišljenja i sugestije koje daje Odbor prilikom utvrđivanja konačnog teksta pregovaračke pozicije”.