Bugarska gradi zid za "odbranu" od sirijskih izbjeglica

Zamjenik ministra unutrašnjih poslova Vasil Marinov potvrdio je kako se planira gradnja 30 kilometara dugog i tri metra visokog zida u planinskom regionu Elhovo

0 komentar(a)
17.10.2013. 11:18h

Suočeni s velikim brojem izbjeglica iz Sirije, u Bugarskoj planiraju gradnju zida na granici s Turskom. Službena Sofija je saopštila kako planira izgradnju ograde na svojoj jugoistočnoj granici prema Turskoj, kako bi ograničila broj ilegalnih sirijskih imigranata koji ulaze u Bugarsku.

Zamjenik ministra unutrašnjih poslova Vasil Marinov potvrdio je kako se planira gradnja 30 kilometara dugog i tri metra visokog zida u planinskom regionu Elhovo.

"Skoro 85 posto ilegalnih prelazaka preko granice iz pravca Turske prolazi preko ove regije“, rekao je Marinov novinarima. Bugarska je preplavljena brojnim ilegalnim imigrantima iz susjedne Turske, koja je prva destinacija za mnoge koji bježe iz ratom razorene Sirije, podsjećaju novinske agencije.

Istovremeno, Francuska najavljuje kako će primiti 500 sirijskih izbjeglica na zahtjev Ujedinjenih naroda. Potvrdila je to UN-ova Agencija za izbjeglice (UNHCR), odnosno francuski predstavnik tog tijela Filip Leklerk

Potvrda je uslijedila nakon razgovora kojeg su u Parizu vodili francuski predsjednik Fransoa Oland i visoki predstavnik UN-a za izbjeglice Antonio Guterres, prenijela je francuska agencija AFP.