Zmajevi očarali planetu

Svi svjetski mediji su jedinstveni u ocjeni da je plasman na Mundijal najveću radost donio Bosni i Hercegovini

1 komentar(a)
BiH, Foto: Reuters
17.10.2013. 10:58h

Iako je već 21 selekcija obezbijedila plasman na najveće fudbalsko takmičenje - Mundijal naredne godine u Brazilu, svi svjetski mediji su jedinstveni u ocjeni da je uspjeh najveću radost donio debitantu, Bosni i Hercegovini.

“Niko nije ni sumnjao da Balkanci znaju kako se raduje”, konstatuje se na brojnim portalima vodećih svjetskih medija koji su prenosili video zapise slavlja širom svijeta.

A “zmajevi” su zaslužili čak tri, jer nemoguće je odlučiti se koji video izabrati. Da li emotivni komentar u direktnom prenosu Marjana Mijajlovića, koji će morati da opet liječi glasne žice, euforiju navijača u “jedinoj domovini”, ili pak skandiranje reprezentativaca prema tribini bosansko-hercegovačkih navijača u Kaunasu “Vi ste, vi ste ponos države”! Posebno upečatljive bile su suze Miralema Pjanića, kojem su saigrači stavili plavi sombrero u bojama reprezentacije i sa natpisom BiH.

A nakon pobjede u Litvaniji i prvog velikog fudbalskog uspjeha u nešto više od dvije decenije, na euforiju u BiH niko nije mogao ostati ravnodušan. Čak je i komesar za proširenje EU Štefan File poručio političarima da budu složni kao igrači i donesu radost narodu. A ona je nemjerljiva!

Iako je Edin Džeko, drugi strijelac kvalifikacija sa deset golova, tik iza Holanđanina Robina van Persija sa 11, dok je osmim golom Vedad Ibišević odveo “zmajeve” u Brazil, junak nacije je popularni Pape. Selektor Safet Sušić je četvrtu godinu na klupi “zmajeva” proslavio najvećim uspjehom.

"U Brazil ne idemo da učimo. Idemo da igramo i da se nadigravamo, jer imam iskusnu ekipu. Posao, međutim, nije završen, jer za takmičenje takvog nivoa mi imamo isuviše kratku klupu. Zato u narednoj godini moramo pronaći još tri sjajna igrača kako bismo bili konkurentni za najveći turnir" - naglasio je Pape i zahvalio navijačima.

"Učinili su da u svim utakmicama osim u Atini, budemo domaćini" - pohvalio je Pape svoje navijače, kojih je u Kaunasu bilo 6.000, a predevodio ih je poznati pjevač Halid Bešlić.

Slavlje čak nije pomutila ni pogibija trojice navijača “zmajeva” u saobraćajnom udesu u Poljskoj.

I pored sjajnih igara BiH, u idealnoj jedanaestorici kvalifikacija je mjesta bilo samo za Džeka. Na golu je Rus Igor Akinfejev, u odbrani njegov zemljak Dmitrij Kombarov, dvojica Belgijanaca, Vensan Kompani i Jan Vertogen, te kapiten “elfa” Filip Lam. U veznom redu su Italijan Danijele de Rosi, Njemac Mesut Ozil i Francuz Matje Valbuena, dok su uz Džeka, u napadu Van Persi i Španac Pedro.

„ORLOVI” su budućnost

Za razliku od Papea koji je imao formiran tim, finiš kvalifikacija pokazao je da je selektor Srbije Siniša Mihajlović odlično uradio smjenu generacija u Srbiji, iako nisu otišli za Brazil. Poigravali su se “orlovi” sa rivalima u finišu kvalifikacija i prava je šteta za fudbal što su se kockice složile prekasno.

"Dobili smo nevjerovatan broj igrača kroz kvalifikacije, izuzetno smo napredovali u odnosu na ekipu koja je bila na početku. Prepoznaje se vrhunski stil igre, ali ne smijemo da stanemo, jer imamo kvalitet za evropski vrh", smatra kapiten “orlova” Branislav Ivanović.

No, pitanje je da li će sukobi koji tinjaju u srpskom fudbalu otjerati Mihajlovića, i uskratiti ljubitelje fudbala da uživaju u svoj njegovoj ljepoti.

I Srećko Katanec je prekasno preuzeo Sloveniju, koja je porazom u Švajcarskoj izgubila baraž u posljednjem kolu.

Baraža se u istoj grupi domogao Island, najmanja zemlja kojoj je to uspjelo u istoriji. Predvođeni iskusnim švedskim trenerom Larsom Lagerbekom, Islanđani su zadivili svijet, iako se to očekivalo od “hrabrih sokola”.