Uskoro počinje vakcinacija protiv gripa

Osim tih grupa, vakcinacija se preporučuje i trudnicama (uz saglasnost ginekologa koji prati trudnoću) i djece uzrasta do pet godina

2 komentar(a)
vakcina, Foto: Thetimes.co.uk
10.10.2013. 20:27h

Institut za javno zdravlje saopštio je da je u toku distribucija vakcine protiv gripa svim domovima zdravlja u toku. Domovi zdravlja će, naknadno obavijestiti građane o načinu na koji će biti organizovana vakcinacija protiv gripa u opštinama za koje su nadležni.

"Vakcina je predviđena da se daje licima starijim od šest mjeseci života koji imaju hronična oboljenja disajnih puteva i plućnog parenhima, kardiovaskularnog sistema i bubrega, oboljelim od metaboličkih poremećaja (šećerna bolest), licima sa različitim stepenom smanjenja imuniteta odnosno licima oštećenog imuniteta uključujući i lica sa HIV/AIDS-om kao i primaoce transplatata. Takođe, vakcinacija je predviđena i za hronično oboljela lica smještena u stacionarima, lica koja žive u objektima za kolektivni smještaj, lica starija od 65 godina života, kao i za zdravstvene radnike i saradnike", piše u saopštenju Instituta.

Osim tih grupa, vakcinacija se preporučuje i trudnicama (uz saglasnost ginekologa koji prati trudnoću) i djece uzrasta do pet godina.