Irak klizi u građanski rat

U Iraku traje najgori talas nasilja u proteklih nekoliko godina, što pojačava strahove da zemlja klizi ka totalnom građanskom sukobu

0 komentar(a)
Irak, bombaški napad, Foto: AP
09.10.2013. 14:56h

U nekoliko oružanih napada u Iraku je danas ubijeno deset, a ranjeno devet ljudi, dok je troje ljudi kidnapovano, saopštili su neimenovani policijski izvori.

U jednom od napada eksplodirala je bomba pored autobusa koji je prevozio radnike na farmi, na glavnom putu ka gradu Hafrija, oko 50 kilometara jugoistočno od Bagdada, pri čemu je ubijeno osam i ranjeno šest radnika.

U drugom incidentu naoružani muškarci upali su u jednu radionicu za popravku automobila i ubili vlasnika.

Nasilja je bilo i u gradu Baiđi, oko 200 kilometara sjeverno od Bagdada, gdje je ubijen jedan policajac i ranjene tri osobe.

U međuvremenu su neidentifikovani naoružani muškarci kidnapovali troje civila u selu smještenom istočno od grada Širkata, oko 280 kilometara sjeverno od Bagdada.

U Iraku traje najgori talas nasilja u proteklih nekoliko godina, što pojačava strahove da zemlja klizi ka totalnom građanskom sukobu koji je bio najizraženiji tokom 2006. i 2007. godine, kad je broj mrtvih mjesečno prelazio tri hiljade ljudi, piše Sinhua.

Kako je ranije rečeno iz Misije Ujedinjenih nacija za pomoć Iraku, od januara do septembra ove godine u Iraku je ubijeno šest hiljada, a povrijeđeno više od 14 hiljada ljudi.