"Blic" podnio tužbu protiv "Pinka" i Željka Mitrovića

Beogradski list tužio televiziju Željka Mitrovića zbog uvreda i negativne kampanje, što Pink M u Crnoj Gori mjesecima sprovodi prema “Vijestima”

103 pregleda17 komentar(a)
Veselin Simonović, Foto: Arhiva "Vijesti"
09.10.2013. 06:35h

Beogradski “Blic” i njegov glavni urednik Veselin Simonović podnijeli su nedavno nadležnim beogradskim sudovima tri tužbe protiv Televizije Pink, glavnog i odgovornog urednika Željka Mitrovića i Gorana Gmitrića zbog uvreda, kleveta i nelojalne konkurencije.

Oni traže nadoknadu štete od oko 300.000 eura i druge oštre zakonske sankcije. Takođe, Republičkoj radiodifuznoj agenciji Srbije je upućena predstavka kojom se predlaže najstroža kazna za ružičastu televiziju, koja je prekršila ranije opomene da krši zakone o radiodifuziji i javnom informisanju i Kodeks o ponašanju emitera.

U tužbama se prenose djelovi priloga i izjava glavnog urednika i vlasnika “Pinka” Željka Mitrovića, kolegijuma televizije ili urednika “Informera” (lista koji važi da je pod kontrolom Srpske napredne stranke), Dejana Vučićevića kojima se Simonović lično vrijeđa. U njima se navodi da je on pijanac, poltron i nečovjek, a novina se naziva “smrdljivom”.

"U udarnim informativnim emisijama objavljen je niz priloga koji sadrže neistinite informacije i vrijeđaju čast i ugled tužioca", piše u tužbi koju je Simonović prije dva mjeseca podnio Višem sudu u Beogradu, tražeći 8.700 eura solidarne odštete od Gmitrića i “Pinka”.

Ružičasta televizija je 23. jula objavila prilog, piše u tužbi u koju su “Vijesti” imale uvid, u kome je rečeno da je “Simonović alkoholičar koji više od tri mjeseca nije bio trijezan” i da dopušta da ga bivši gradonačelnik Beograda Dragan Đilas “mamuza i lijevom i desnom čizmom, jaše i timari, da ga pritisa finansijskim dizginima i da mu ne skida amove, bez obzira na svu dostupnu istinu”.

“Gdje su granice ljudskosti i neljudskosti”: Željko Mitrović

"Zato Vesa neartikulisano njišti umjesto da progovori novinarski i pozabavi se istinama, a ne lažima”, navodi se u prilogu koji je ponavljan više desetina puta, i dostupan je na internet portalu ružičaste televizije.

Simonović u tužbi, koju je u njegovo ime podnijela advokatska kancelarija, tvrdi da je profesionalac koji ne podliježe uticajima.

“Ovakvim ponašanjem uredniku “Blica” je nanijeta nenadoknadiva šteta i povrijeđeni su mu čast i ugled, a svjesno mu se uništava ljudsko dostojanstvo garantovano Ustavom Srbije. To je urađeno namjerno kako bi Simonovića kao vrsnog urednika diskreditovali zbog negativne kampanje koju vode protiv 'Blica'”, piše u tužbi.

Simonović je, kako objašnjava njegov advokat, šokiran, pod velikim je stresom i pritiskom jer takve izjave utiču i uznemiravaju ne samo njega, već i njegovu porodicu i prijatelje zbog čega trpi duševne bolove.

Zbog takvih priloga koji narušavaju ugled listu, odnosno zbog nelojalne konkurencije, osnivač i izdavač “Blica”, kompanija “Ringler Axel Springer” tužila je “Pink” Privrednom sudu tražeći 304.000 eura.

U tužbi Privrednom sudu osnivač “Blica” predlaže presudu kojom zakjučuje da je “Pink” izvršio radnje nelojalne konkurencije i da to više ne smije da čini”.

Podsjeća se da je Savjet Republičke radiodifuzne agencije već pokrenuo postupak protiv televizije, ocijenivši da je to kršenje Zakona o radiodifuziji, Zakona o javnom informisanju i Kodeksa o ponašanju emitera.

U tužbi se podsjeća da su “Pink” i “Blic” konkurenti na tržištu i da takvim izvještajima tužilac trpi štetu. Zaključuje se da mu je nematerijalna šteta načinjena zbog povrede poslovnog ugleda, koji je stvarao godinama ulažući velike napore i novac.

Sličnu praksu pokušaja diskreditovanja i vrijeđanja “Pink” sprovodi i u Crnoj Gori protiv “Vijesti”.

Hajka od čak 310 priloga za 20 dana

Tokom dvadesetak dana jula i avgusta ove godine ružičasta televizija je emitovala 310 priloga u kojima se neistinama vrijeđa i narušava ugled “Blica” na svoja tri kanala, koje je gledalo preko 10.000 gledalaca, piše u tužbi kompanije “Ringler Axel Springer” podnijete Privrednom sudu.

U prilozima se, između ostalog, navodi da je “Blic smrdljiva novina”, da “nije medij već batina u rukama političke mafije, tajkuna i kriminalaca, da se koristi za reketiranja i političke ucjene, rušenje Vlade i države i mafijaška podmetanja”.

U predstavci “Blica” Republičkoj radiodifuznoj agenciji citira se izjava urednika “Informera” Dejana Vučićevića, koji često gostuje na RTV Pink.

“Prilozi su suprotni zakonu, glavni urednik se oglušio o opomenu agencije, ovo je nastavak negativne i diskriminatorske kampanje, koja prerasta u lični rat urednika Pinka protiv “Blica” i njegovih urednika”, stoji u predstavci agenciji.

Predlaže se najstroža kazna, uz navode da se Željko Mitrović poigrava sa institucijom i da je nije shvatio ozbiljno.

Rječnik Željka Mitrovića

Glavni urednik “Blica “ Veselin Simonović podnio je Prvom osnovnom sudu u Beogradu i privatnu tužbu protiv Željka Mitrovića. U vijestima 23. jula, kako piše u tužbi, Mitrović je rekao:

“Gdje su granice ljudskosti i neljudskosti zna samo Florijan, Veselin Simonović i njegova smrdljiva novina “Blic” koja svoj zadah u obliku laži širi po Srbiji pod patronatom Dragana Đilasa”.

Citira se pitanje Mitrovića “zašto alkoholičar Veselin Simonović, urednik “Blica” koji više od 90 dana nije trijezan, dopušta da ga Dragan Đilas mamuza i lijevom i desnom čizmom, jaše i timari, da ga pritisa finansijskim dizginima i da mu ne skida amove bez obzira na svu dostupnu istinu”.

Simonović predlaže da se Mitrović kazni po zakonu, navodeći da je ovo krivično djelo jer je više stotina puta vrijeđan i klevetan preko medija.