Preminuo italijanski režiser, scenarista i filmski kritičar Karlo Licani

Italijanski predsjednik Đorđo Napolitano istakao je njegov doprionos filmskoj umjetnosti, kulturi i demokratskom razvoju Italije

153 pregleda0 komentar(a)
karlo Licani, Foto: Illatini.com
08.10.2013. 19:49h

Italijanski filmski veteran Karlo Licani, režiser, scenarista i filmski kritičar, koji je svojevremeno bio i na čelu Mostre, preminuo je petog oktobra u Rimu u 92. godini, poslije pada sa balkona.

Italijanski predsjednik Đorđo Napolitano, koji je poznavao Licanija decenijama, istakao je njegov doprionos filmskoj umjetnosti, kulturi i demokratskom razvoju Italije. Predsjednik Bijenala u Veneciji Paolo Barata takođe je istakao značaj Licanija, koji je bio na čelu Mostre od 1979. do 1982. godine.

“Bijenale plače na dan Licanijeve smrti”, izjavio je Barata, ističući da je Licani znao kako da Mostri ulije novu energiju i kako da stvori nukleus mladih talenata i stručnjaka koji su kasnijih godina postali prava filmska elita. “Svijet italijanskog filma duguje mu mnogo”, istakao je predsjednik Bijenala u Veneciji, u okviru kojeg se održava i najstariji međunarodni filmski festival.

Reditelj Etore Skola izjavio je povodom Licanijeve smrti da je “ovo vrijeme velike tuge”.

Licani je započeo karijeru kao filmski kritičar i potom kao scenarista za Roberta Roselinija, jednog od najznačajnijih predstavnika italijanskog neorealizma. Napisao je scenario za Roselinijev film “Njemačka nulte godine” (1948), kao i za “Gorki pirinač” (1950) Đuzepea de Santisa, za koji je bio nominovan za Oskara. I sam je slijedio tradiciju neorealizma, a sarađivao je tokom karijere i sa rediteljima kao što su Žan-Lik Godar, Marko Belokio, Bernardo Bertoluči i Pjer Paolo Pazolini .

Licanijev prvi film (1948) bio je dokumentarac o lideru italijanske Komunističke partije Palmiru Toljatiju. Poznat je po drami “Hronika o siromašnim ljubavnicima”, za koju je nagrađen u Kanu. Italijanska filmska akademija nagradila ga je 1968. za krimi film “Banditi a Milano” koji je trebalo te godine da bude prikazan u Kanu, ali je festival otkazan zbog studentskih protesta. Licani je dobio nagradu “David di Donatelo” Italijanske filmske akademije i za scenario filma “Celuloid” o snimanju Roselinijevog remek-djela “Rim, otvoren grad” (1945). Licani je, između ostalog, bio i član žirija Berlinala 1994. godine.