NAstavak protesta u znak podrške zaposlenima u Bolnici Meljine

Predsjednica Sindikata Bolnice, Slavice Drobnjak, kaže da je sve manje nade među zaposlenima da će se naći rješenje za zdravstvenu ustanovu staru više od 110 godina

87 pregleda1 komentar(a)
Meljine protest, Foto: Facebook.com
25.07.2018. 13:25h

Radnici, građani i dio pacijenata Bolnice Meljine danas su na kratko blikirali kružni tok na Jadranskoj magistrali u Meljinama u znak protesta što nema pomaka u rješavanju statusa te zdravstvene ustanove.

Sindikat deseti dan organizuje polusatne štrajkove upozorenja, zahtijevajući da Bolnica, koja je sada u vlasništvu konzorcijuma na čelu sa Atlas grupom, uđe u sistem crnogorskog javnog zdravstva. Traže i da ih primi premijer Duško Marković .

Predsjednica Sindikata Bolnice, Slavice Drobnjak, kaže da je sve manje nade među zaposlenima da će se naći rješenje za zdravstvenu ustanovu staru više od 110 godina.

“Podršku imamo od građana, pacijenata, lokalne uprave, ali nema konkretnih rješenja, Kaže Drobnjak. Ističe da su u drugi plan stavili to što im se duguju četiri zarade i što im nisu uplaćeni doprinosi za više od dvije godine. “Prioritet nam je opstanak Bolnice”, tvrdi Drobnjak.

Sa menadžmentom Bolnice juče je razgovarao minister zdravlja Kenan Hrapović.

“Dobili smo jedan očekivani odgovor, bez konkretnog rješenja. Mi kao Sindikat takođe iniciramo razgovor sa ministrom, ali mislimo da problem mora da se rješava na višem nivou – kazala je Drobnjak, ističući da je pitanje do kada će moći Bolnica da funkcioniše u ovim uslovima.

Skupština opštine Herceg Novi na jučerašnjem zasjedanju tražila je od Vlade Crne Gore pokrene postupak proglašenja Bolnice Meljine ustanovom od javnog interesa i predloži parlamentu donošenje lex specialisa i preuzimanje finansiranja zarada zaposlenih.

Drobnjak ističe da bi to bilo moguće rješenje, ali i da su svjesni da opština Herceg Novi nema ingerencije u rješavanju statusa ustanove, kao i da je ne može finansijski podržati.

Opštinsko udruženje penzionera Herceg Novog, najavilo je za subotu u 10 sati skup podrške Bolnici Meljine u parku Boka u centru grada. Podsjećamo da je u prošlu subotu u krugu Bonice održan građanski protest sa zahtjevom da se hitno riješi status Bolnice.

Dr Elez: Zajednički do rješenja

Izvršna direktorica Privatne zdravstvene ustanove Opšta Bolnica Meljine, dr Olivera Ele pozvala je Vladu, resorna ministarstva zdravlja i Opštinu Herceg Novi da sa vlasnikom Bolnice nađu rješenje za tu zdravstvenu ustanovu, jer je to “prvorazredno pitanja javnog interesa”.

“Problem Opšte Bolnice Meljine je kompleksan, s obzirom na sve pravne aspekte, kupoprodajni ugovor, investicije, urbanističke planove. Teško se može brzo razriješiti, a bolnica je potrebna i mora da funkcioniše”, utvrdila je dr Elez i poručila da “Bolnica Meljine mora biti i iznad politike i iznad materijalnih interesa”.