Simović za dva mjeseca zaradio 4.500 eura

Šef poslaničkog kluba DPS ima znatno veća primanja nego kada je bio ministar, učestvovao i u projektu britanske Vestminster fondacije

0 komentar(a)
04.10.2013. 15:24h

Šef poslaničkog kluba Demokratske partije socijalista (DPS) Milutin Simović zaradio je, po različitim osnovama, tokom juna i jula četiri i po hiljade eura.

Simović je uz platu od 1.200 eura, zaradio hiljadu eura za angažman u Anketnom odboru za aferu “Snimak” i 500 eura za dvomjesečni rad u Radnoj grupi za izborno zakonodavstvo, a kao član skupštinskog Kolegijuma za dva mjeseca je zaradio 600 eura.

Tako su njegova poslanička primanja značajno veća nego u periodu kada je bio ministar poljoprivrede i kada je, prema podacima iz imovinskog kartona, do decembra 2010. godine imao platu oko hiljadu i sto eura.

Prema podacima koje je parlament dostavio “Vijestima”, Simoviću je u periodu od januara do septembra ove godine Skupština platila telefonske račune u iznosu od preko 600 eura. Iako je u novinarskim krugovima Simović poznat kao šef poslaničkog kluba koji praktično ne odgovara na telefonske pozive, među poslanicima se ističe sa najvećim mjesečnim računom koji je, primjera rardi, u avgustu iznosio 103 eura.

Simović kao šef kluba najjače partije ima pravo na službeno auto i koristi “seat” službenih registarskih tablica.

Osim toga, Simović je od novembra 2012. do aprila 2013. godine učestvovao u projektu britanske Vestminster fondacije za demokratiju za što je dobio jednokratnu nadoknadu od 900 eura.

Pored Simovića, članovi skupštinskog Upravnog odbora koji je sarađivao sa britanskom Vestminster fondacijom za demokratiju i koji su dobili 900 eura nadoknade za učešće u ovom projektu su poslanici Koča Pavlović (DF), Aleksandar Damjanović (SNP), Borislav Banović (SDP) i generalni sekretar Damir Davidović.

Pavlović uz platu od 1.115 eura dobija mjesečno još 225 eura kao član skupštinskih odbora, a zaradio je i hiljadu eura kao predsjednik Anketnog odbora za aferu “Snimak”.

Hiljadu eura od Anketnog odbora dobio je i poslanik Damjanović koji uz to mjesečno zarađuje oko 1.150 eura i prima 300 eura kao predsjednik Odbora za ekonomiju i budžet. Pored plate od 1.250 eura i Banović mjesečno dobija 300 eura kao član skupštinskog Kolegijuma.

Iz skupštinske službe za odnose s javnošću su pojasnili da je projekat Skupštine i Vestminster fondacije za demokratiju (WFD) realizovan u dvije faze i da je trajao skoro tri godine.

“Nakon prve faze WFD je sugerisao formiranje Upravnog odbora, radi što većeg stepena ostvarenja postavljenih ciljeva i koordinacije aktivnosti, koji su se odnosili na pružanje podrške poslanicima i službi Skupštine tokom procesa pristupanja EU , posebno u dijelu zakonodavne i nadzorne uloge parlamenta, uključujući i jačanje kapaciteta u upravljanju ljudskim resursima, komunikaciji i finansijskom nadzoru”, navodi se u njihovom odgovoru.

Skupštinska služba je pojasnila i da je sprovođenje ovog programa obuhvatilo brojne obuke, seminare i studijske posjete, koji su poslanicima i službenicima Skupštine omogućili da se, pored ostalog, bolje upoznaju sa dugogodišnjom parlamentarnom praksom Ujedinjenog Kraljevstva.

“Projekat je ocijenjen uspješnim, ne samo u prenošenju iskustava, već i u sagledavanju mogućnosti za nastavak daljeg razvoja skupštinskih administritavnih kapaciteta”, navodi Skupština koja nije odgovorila na pitanje koliki je udio u finansiranju ovog projekta imo parlament, a koliki Vestminster fondacija.

Izvor “Vijestima” upućen u rad ove britanske fondacije nezvanično je pojašnjeno da su crnogorski parlamentarci učestvovali u Vestminsterovoj radionici koja je organizovana u hotelu “Maestral”i u studijskoj posjeti parlamentu Velike Britanije.

U oba slučaja je, kako tvrdi sagovornik “Vijesti”, troškove hrane, smještaja i avionske karte snosila ova fondacija, dok je Skupština izdvojila novac za njihove dnevnice.

Članovima Radne grupe do sada po hiljadu eura

Trinaest članova Radne grupe za izborno zakonodavstvo za četiri mjeseca rada zaradili su po hiljadu eura. Oni su mjesečno, prema odluci Kolegijuma predsjednika parlamenta , dobijali po 250 eura.

Iako je rok za završetak njihovog rada na izmjenama izbornih zakona bio 10. septembar, članovi ovog skupštinskog tijela prolongirali su svoj rad praktično za dva mjeseca, do 31. oktobra, čime će inkasirati još po 500 eura.

Članovi ovog tijela ispred DPS-a su Milutin Simović, Miodrag Vuković, Mevludin Nuhodžić i Predrag Sekulić, u ime SDP-a Rifat Rastoder, dok DF predstavljaju Goran Danilović, Milutin Đukanović i Branka Bošnjak.

Članovi Radne grupe iz SNP-a su Srđan Milić i Neven Gošović, iz Bošnjačke stranke Suljo Mustrafić, Pozitivne Crne Gore Azra Jasavić i HGI-a Ljerka Dragićević.

Galerija