Dačić prijeti prekidom pregovora s Kosovom

Priština je odlučna da tokom trajanja kampanje za lokalne izbore na Kosovu nijednom zvaničniku Srbije ne dozvoli ulazak u zemlju, što je izazvalo bijes u Beogradu

30 komentar(a)
Ivica Dačić, Foto: BETAPHOTO
02.10.2013. 17:37h

Premijer Srbije Ivica Dačić upozorio je Brisel da će prekinuti učešće u pregovorima ako Priština ne dozvoli srpskim zvaničnicima da posjećuju Kosovo u izbornoj kampanji.

"Upozorio sam Brisel... da je odluka vlasti u Prištini skandalozna i da predstavlja udarac mirovnom procesu", rekao je Dačić u izjavi za Politiku.

"Ako ja, kao potpisnik Briselskog sporazuma i predstavnici vlade koji su ga podržali i radili na njegovoj implementaciji, ne možemo na Kosovo da odemo i pozovemo Srbe da izađu na lokalne izbore, onda se postavlja pitanje svrsishodnosti mog daljeg učešća u dijalogu"

On je najavio da će srpske vlasti sjutra razgovarati o daljim koracima i zatražiti stav Evropske unije po ovom pitanju.

"Ako ja, kao potpisnik Briselskog sporazuma i predstavnici vlade koji su ga podržali i radili na njegovoj implementaciji, ne možemo na Kosovo da odemo i pozovemo Srbe da izađu na lokalne izbore, onda se postavlja pitanje svrsishodnosti mog daljeg učešća u dijalogu" , naglasio je srpski premijer.

Dačić je u petak planirao da posjeti opštinu Štrpce (na jugu Kosova), ali su ga prištinske vlasti obavijestile da njegova posjeta nije odobrena.

On je ocijenio da je ovim potezom Prištine doveden u pitanje kredibilitet Brisela pod čijim okriljem se dijalog odvija.

Za B92 je u Vladi Srbije rečeno da odluka Prištine da Dačiću zabrani odlazak na Kosovo predstavlja brutalno kršenje Briselskog sporazuma i da će u pismu Ketrin Ešton navesti da bi to moglo da dovede do prekida pregovora Beograda sa Prištinom.

Zamjenik kosovskog premijera Hajredin Kuči izjavio je da od sjutra, kad počinje kampanja za lokalne izbore na Kosovu, pa do kraja kampanje 1. novembra, nijednom zvaničniku Srbije neće biti dozvoljen dolazak na Kosovo.

Kosovski ministar vanjskih poslova Enver Hodžaj izjavio je da je odluka vlade u Prištini da se srpskim zvaničnicima ne dozvoli ulazak na Kosovo dok traje kampanja za lokalne izbore definitivna i da se nikako ne može promijeniti.

"Nemamo više šta da dodajemo onome što je rekao zamjenik premijera Hajredin Kuči. Nijedan zvaničnik Srbije ne može doći na Kosovo dok se ne završi izborna kampanja", rekao je Hodžaj.

Dačićeva posjeta trebalo je da bude druga posjeta Kosovu premijera Srbije od rata 1999. godine i bila je zakazana za dan poslije zvaničnog početka kampanje za kosovske lokalne izbore, zakazane za 3. novembar.

Brisel: Pratimo situaciju i u kontaktu smo s obje strane

U sjedistu EU nisu danas željeli da komentarišu mogućnost povlačenja premijera Ivice Dačića iz dijaloga Beograda i Priština zbog toga što mu nije omogućeno da glasa na novembarskim lokalnim izborima na Kosovu.

"Pratimo situaciju i u kontaktu smo sa obje strane", rekla je za Tanjug Maja Kocijančič, portparolka visoke predstavnice EU za vanjsku politiku i bezbjednost Ketrin Ešton.

U Evropskoj komisiji kažu da još uvek nisu zvanično obavijesteni o Dačićevoj odluci.