Poreska uprava traži stečaj za sedam nikšićkih preduzeća

Firme iz Nikšića ne poštuju odobreni reprogram duga od ukupno 122.665 eura, napravili novi dug od 19.018 eura

225 pregleda1 komentar(a)
Miomir M. Mugoša, Foto: Savo Prelević
24.07.2018. 19:31h

Poreska uprava podnijela je predlog za pokretanje stečaja kod sedam preduzeća iz Nikšića kojima su rješenja o reprogramu dugova ukinuta zbog neizmirivanja obaveza.

PU od suda traži pokretanje sečaja u društvima sa ograničenom odgovornošću (doo) Media Home (osnivač Danko Jokanović), Bećar (Velimir Zorić), Vukićević (Tatjana Vukićević), Oreola (Radojica Blečić), Aqua Tehna (Veselin Vukoslavljević), Deseo (Blažo Burić) i Aia Komerc (Rajko Vujović).

"Predmetnim obveznicima bio je odobren reprogram duga u ukupnom iznosu od 122.665 eura, a kod istih je evidentiran i dug po osnovu tekućih obaveza od 19.018,94 eura“, naveli su iz PU, na čijem je čelu direktor Miomir M. Mugoša.

Kod navedenih firmi, kako su objasnili iz PU, ostalim mjerama prinudne naplate nije bilo moguće naplatiti dospjeli poreski dug.

PU je u drugoj polovini oktobra prošle godine podnijela predlog za pokretanje stečajnog postupka kod preduzeća Komerc Keka, Put Bar i Montenegor Security Service kojima su rješenja o reprogramu ukinuta zbog neizmirivanja jednokratne uplate.

Ukupni poreski dug te tri firme iznosio je 2,96 miliona eura, a stečaj je pokrenut jer ostalim mjerama prinudne naplate nije bilo moguće naplatiti dugovanja.

Za reprogram dugova se kada je donijet Zakon, krajem 2016. godine, prijavilo skoro 6,5 hiljada firmi, a uslovi su bili da uplate jednokratno 10 odsto ukupnog duga na početku, a preostali dio plaćaju u 60 mjesečnih rata.

Za godinu otkad je država poreskim dužnicima dozvolila da reprogramiraju obaveze, 30 najvećiih dužnika je napravilo dodatni dug od 13,9 miliona eura. Zbog toga ne snose nikakve sankcije, jer im Vlada toleriše kršenje zakona uz obrazloženje da u tim firmama ima oko 3.900 zaposlenih.

“Ukupni reprogamirani dug 30 najvećih dužnika je 63 miliona eura, a na naplatu je od te sume dospjelo 18,56 miliona. Iznos neplaćenih dospjelih obaveza je 12,5 miliona eura, dok nije naplaćeno 5,9 miliona eura. Uz to, novonastali dug ovih obeznika na kraju maja je 7,9 miliona. Znači, ukupni dug kad saberemo ovih 5,9 miliona i 7,9 miliona je 13,94 miliona eura”, rekao je ministar finansija Darko Radunović prošle sedmice u parlamentu odgovarajući na poslaničko pitanje Raška Konjevića (SDP) da li 30 najvećih dužnika redovno izmiruje obaveze shodno Zakonu o repogramu poreskog duga.