Đurđini Ivanović do ljeta garantovana funkcija

Tužilački savjet reimenovao specijalnu tužiteljku do donošenja posebnog zakona

145 pregleda0 komentar(a)
Đurđina Ivanović, Foto: Arhiva "Vijesti"
01.10.2013. 06:51h

Specijalna tužiteljka Đurđina Nina Ivanović ostaće na toj funkciji sigurno do sredine naredne godine, odnosno do donošenja posebnog zakona o specijalnom tužilaštvu, saopštio je „Vijestima“ vršilac dužnosti vrhovnog tužioca Veselin Vučković.

Vučković, koji je i predsjednik Tužilačkog savjeta, je rekao da je Savjet ponovo imenovao Đurđinu Ivanović za specijalnu tužiteljku, kao i da „nije bilo razloga da se mijenja tim njenog tužilaštva”. Na istoj poziciji ostaju i svi zamjenici specijalnog tužioca.

„Đurđini Ivanović je vraćen izvorni mandat po važećem zakonu i ona će na toj poziciji ostati do posebnog zakona o specijalnom tužilaštvu koji se očekuje do sredine naredne godine“, rekao je Vučković, dodajući da je u svemu ispoštovana zakonska procedura.

Posebnim zakonom, koji tek treba da se donese, trebalo bi da bude formirano specijalno tužilaštvo koje bi imalo autonomiju u odnosu na vrhovnog državnog tužioca, a oslanjalo bi se na ojačani Specijalni istražni tim, na kojem insistiraju SAD.

Povodom raspisivanja konkursa za izbor novog vrhovnog tužioca po novom Zakonu o tužilaštvu, predsjednik Tužilačkog savjeta je rekao da „svakodnevno čekaju objavljivanje zakona u Službenom listu, jer nemaju novu verziju.“

„Konkurs moramo da raspišemo 30 dana od objavljivanja zakona u Službenom listu, a nakon 40 dana Tužilački savjet treba da dostavi Skupštini predlog za imenovanje“, naveo je on.

Vučković nije želio da priča o konkretnim imenima, navodeći da je za sada „cijenjeno da nema razloga za promjenu specijalnog tužioca“

Novog vrhovnog državnog tužioca biraće poslanici dvotrećinskom većinom, a u eventualnom drugom krugu tropetinskom, što znači da se oko njega moraju saglasiti vlast i opozicija.

Pored tog posla Tužilački savjet u sadašnjem sastavu, kako je objasnio njegov predsjednik, treba da organizuje još Konferenciju tužilaca radi izbora novog Tužilačkog savjeta.

Vučković nije želio da priča o konkretnim imenima, navodeći da je za sada „cijenjeno da nema razloga za promjenu specijalnog tužioca“.

Sada će tužilaštva, rekao je on, imati prilike da predlože svoje kandidate za mjesta u Tužilačkom savjetu, a sve dalje zavisiće od samih tužilaca.

Vučković je kazao da tužilaštvo u narednom periodu čeka puno posla i da će Dani tužilaca krajem novembra, umjesto za slavlje, najvjerovatnije biti iskorišćeni za Konferenciju tužilaca.