Obavještajcima ANB-a daju duge cijevi

Dozvolu za to dobijaće od direktora Agencije Bora Vučinića, a kada će i kako potegnuti to oružje procijenjuju oni sami

51 pregleda32 komentar(a)
ANB, Foto: Luka Zeković
27.09.2013. 13:50h

Službenici Agencije za nacionalnu bezbjednost (ANB) ubrzo će u posebnim operacijama moći da nose i duge cijevi, propisano je Uredbom o držanju, nošenju i načinu postupanja službenim oružjem, koju je juče Vlada usvojila a koja počinje da važi osam dana nakon objavljivanja u “Službenom listu”.

Dozvolu za to dobijaće od direktora Agencije Bora Vučinića, a kada će i kako potegnuti to oružje procijenjuju oni sami. Istim dokumentom pojednostavljeni su uslovi za revolvere, koje obavještajci mogu da nose 24 sata.

Po Zakonu o ANB, direktor tajne službe procjenjuje koji bi to službenici, sem kontraobavještajaca, mogli biti posebno izloženi opasnosti, pa smiju nositi opružje. Oni su morali biti posebno osposobljeni za držanje i nošenje oružja i smjeli su ga upotrijebiti samo u nužnoj odbrani i krajnjoj nuždi.

Pošto je zakon predviđao mogućnost da Vlada određuje nošenje i način postupanja sa službenim oružjem, Uredbom je sada propisano da službenici stariji od 21 godine i krivično neosuđivani smiju biti naoružani. Obavještajci mogu u kritičnim prilikama, koje sami procjenjuju, kako piše u Uredbi, potegnuti duge cijevi i bez upozorenja.

Potpredsjednik Vlade Duško Marković je još 2007. godne, kao direktor ANB, tražio od Odbora za bezbjednost da aminuje naoružanje službenicima Sektora za organizovani kriminal.

On je taj predlog obrazložio njihovom boljom zaštitom, s obzirom da se suočavaju sa rizičnim zadacima.