Pisci koji su sablažnjavali malograđane: Skandal majstori raznih epoha

Teško je zamisliti da se Vajld s mladog i zanosnog Daglasa 'prebacio' na 73-godišnjeg Volta Vitmana

0 komentar(a)
26.09.2013. 14:53h

Nedavno otkriće da su Oskar Vajld i Volt Vitman proveli strastvenu ljubavnu noć zajedno, potaklo je Melori Ortberg da se prisjeti najskandaloznijih i najpoznatijih afera slavnih književnika tokom istorije. I, naravno, na prvom mjestu je već pomenuti irski dendi...

Oskar Vajld i lord Alfred Daglas

Teško je zamisliti da se Vajld s mladog i zanosnog Daglasa 'prebacio' na 73-godišnjeg Volta Vitmana, ali čini se da šarmantni Oskar nije diskriminirao, već je spremno gladio veliku bradu američkog književnog barda. Afera između Vajlda i Daglasa počela je 1892, u vrijeme dok je Vajld još bio u braku u kojem je dobio dvojicu sinova.

Njihova romansa polako je došla kraju kad je Daglasov otac, Markiz od Kvinsberija, počeo primjećivati sumnjive aspekte njihovih muških druženja. U pokušaju da ih odvoji, javno je prozvao pisca nazivajući ga 'somdomitom' (umjesto 'sodomitom'). Nakon dugog niza međusobnih optuživanja, Vajld je završio u zatvoru, osuđen na dvije godine prisilnog rada zbog 'nakaznog ponašanja'.

Čarls Dikens i Elejn "Neli Ternan"

Tada 45-godišnji autor 'Velikih očekivanja' upustio se u vezu s 18-godišnjom glumicom, što je rezultiralo propašću njegovog 22-godišnjeg braka s Ketrin Dikens.

Naime, supruga je otvorila paket koji je isporučen od draguljara na njihovu adresu, misleći da je suprug napravio lijepu gestu, ali u paketu je pronašla zlatnu ogrlicu namijenjenu Elejn, s posvetom njenog muža mlađahnoj ljubavnici. Kako bi sačuvao društveni ugled i slavu, Dikens je nastavio aferu u tajnosti sve do smrti 1870.

Artur Rembo i Pol Verlen

Mladi zanesenjak i nadareni pjesnik Rembo piše starijem, cijenjenom Verlenu, koji je oženjen trudnom 17-godišnjakinjom. Nalaze se i Verlen opisuje Remboa: 'Imao je dječje, punašno i svježe lice, veliko, koščato i prilično nespretno tijelo nedoraslog adolescenta.'

Verlen i Rembo u lijevom uglu slike Anri Fanten-Latura

Počinju se intenzivno družiti i ispijati neumjereno velike količine absinta, pušiti hašiš i provoditi noći kao ljubavnici. Ubrzo se stvari kvare i kompliciraju, a u eskalaciji jedne svađe Verlen puca iz pištolja i pogađa svog ljubavnika u zapešće.

Optužen je za nanošenje teške tjelesne povrede te osuđen na dvije godine zatvora. Rembo je napisao pjesmu Boravak u Paklu', posvećenu bivšem ljubavniku i njihovoj 'divljoj' vezi.

Persi Biš Šeli, Meri Šeli, Kler Klermont i Lord Bajron

Kad su Šelijevi, zajedno s Merinom polusestrom Kler, stigli u posjetu neobuzdanom i ekscentričnom Lordu Bajronu, na Ženevsko jezero 1816, Meri je inspirisana njihovim susretom započela pisanje svog horor klasika 'Frankenstein'.

Manje je provjereno, ali više puta spominjano da je veseli i alkoholisani kvartet tokom boravka učestvovao i u svingerskim orgijama.

Simon de Bovoar i Nelson Olgren

Autorka 'Drugog pola' i popularni čikaški pisac spetljali su se intenzivno i dramatično kao što nijedan hroničar američkog socijalnog dna i pariška filozofkinja prije ili poslije njih nisu uspjeli.

Njihova veza ne bi bila skandalozna da Bovoar tada nije već bila u dugotrajnom i stabilnom (iako otvorenom) bračnom odnosu sa Žan-Pol Sartrom.

U pismu kojim prekida s američkim ljubavnikom Olgrenom, velika spisateljica i inspiratorka modernog feminizma ne može sakriti svoju tugu: 'Sve riječi zvuče glupo. Čini se da si tako blizu, tako blizu, kao da ti mogu prići…'