Govorio 21 sat kako bi spriječio izglasavanje Obaminog zakona o zdravstvu

Republikanci kažu da će nastaviti da okupiraju govornicu sve dok se ne odustane od zakona - "najveće ubice radnih mjesta u istoriji SAD"

91 pregleda7 komentar(a)
25.09.2013. 16:48h

Republikanski senator Ted Kruz od sinoć je neprekidno držao maratonski govor protiv Obaminog plana za zdravstvo. Za govornicom je proveo 21 sat i 19 minuta.

Republikanci kažu da će nastaviti da okupiraju govornicu sve dok se ne odustane od plana koji oni vide kao "najvećeg ubicu radnih mjesta u istoriji SAD".

Ipak, njihov očajnički potez i pokušaj "filibaster" manevra neće imati rezultata, jer će takozvanom "Obamakeru" sigurno biti odobrena sredstva na današnjem glasanju u Senatu, koji kontrolišu demokrate.

Prostorija je skoro prazna, dok senator iz Teksasa u maratonskom govoru koristi svoje pravo da ne napušta govornicu i sa nje dozvoljava drugim senatorima da se oglase. Zasad ne pokazuje znake umora, nije išao ni u toalet, a pojeo je samo nekoliko zalogaja hrane.

Njegovo obraćanje je trenutno četvrto po dužini u Senatu od 1900. godine i trenutka kada je trajanje govora počelo da se bilježi u knjigama.

Osim njega, riječ su uzimali i neki drugi senatori republikanci, a mediji su primetili da je Kruz, inače "brucoš" u Senatu, umjesto uobičajenih kaubojskih čizama, ovog puta došao bolje pripremljen za maratonski govor - u sportskim patikama.

"Obamaker jednostavno ne radi. Zagovaraću sa ovog mjesta odluku da se ne odobre sredstva za ovaj program sve dok budem mogao da stojim. Učiniću sve da pomognem Amerikancima da se drže zajedno. Poslije 14 sati osjećate bolove u nogama, ali to nije ništa u poređenju sa onim bolom koji sa sobom donose skrivanje, odustajanje od principa, odustajanje od dobra, od integriteta", rekao je Kruz.

Osim žestokih napada na zakon, Kruz je citirao djelove nekih poznatih govora, pričao je o Eštonu Kučeru, o tome koji hamburger najviše voli, a čak je pročitao i "priču za laku noć" kako bi uspavao svoje ćerke koje su ga pratile na prenosu uživo.

"Mi imamo pravilo u kući da djeca uvijek biraju priče za pred spavanje, ali pošto sada one nijesu tu, ja ću izabrati priču koju volim. Poručujem svojim anđelima, Kerolajn i Ketrin da ih volim svim srcem. Zagrlite i poljubite mamu, operite zube, pomolite se i tata će uskoro doći", rekao je za govornicom u Vašingtonu Kruz, koji je zatim pročitao cijelu dječju knjigu "Zelena jaja i šunka" Doktora Susa (62 strane).

Kruz je svoj govor započeo u utorak u 14:41, a moraće da ga definitivno završi danas po podne po lokalnom vremenu, kada će se automatski pristupiti glasanju. To znači da neće biti apsolutni rekorder, jer neće moći da prevaziđe "filibaster" senatora Južne Karoline Stroma Turmonda iz 1957. godine.

Politički manevar kada neko za govornicom odugovlačenjem spriječi da neki zakon uđe u proceduru naziva se "filibaster", ali Kruzov govor ipak neće biti u toj kategoriji, jer je izvjesno da ne može da zaustavi usvajanje zakona.

Američki predsjednik Barak Obama želi da kroz ovaj program milionima Amerikanaca bez osiguranja pruži zdravstvenu zaštitu, čemu se desnica od prvog dana oštro protivi, zbog ogromnih troškova.

Kongres SAD (Arhivska fotografija)

Iako je Predstavnički dom, koji kontrolišu republikanci, ranije usvojio dokument kojim se ne odobravaju sredstva za finansiranje programa, zbog trenutne raspodjele snaga u SAD, politički je nemoguće da se obori "Obamaker". Senat ima načina da "skrati" dokument Doma i tako odobri sredstva.

Inače, Kruzu ovo nije prvi put da učestvuje u ovakvom načinu opstrukcije, jer je pomogao republikanskom senatoru Rendu Polu da u martu spriječi Senat da glasa o izboru novog direktora CIA Džona Brenana. Pol je za govornicom proveo više od 12 sati.

Galerija