Parking servis Podgorica od naplate parkinga zaradio oko 695.000 eura

Vrijednost napisanih kazni za neplaćanje parkinga, kako su kazali iz Parking servisa, trenutno nije moguće izračunati

280 pregleda0 komentar(a)
22.09.2013. 14:26h

Preduzeće Parking servis Podgorica u prvih šest mjeseci ove godine je od naplate parkinga zaradilo oko 695.000 eura, 10 odsto više u odnosu na isti prošlogodišnji period.

Parking je moguće platiti slanjem tekstualne (SMS) poruke, a za neplaćanje su predviđene novčane kazne.

Vrijednost napisanih kazni za neplaćanje parkinga, kako su kazali iz Parking servisa, trenutno nije moguće izračunati.

"Prihode od doplatnih karata u ovom dijelu godine nije moguće izraziti u preciznim novčanim iznosima, u prvom redu zbog nesrazmjernosti uplata po ovom osnovu", rekli su agenciji Mina-business predstavnici Parking servisa.

Na pitanje zašto na tabli na kojoj se nalazi obavještenje o naplati parkiranja ne stoji upustvo za slanje SMS-a, odgovoreno je da su sva uputstva i saobraćajni znaci postavljeni u skladu sa važećim zakonskim propisima zbog čega su nemoguće bilo kakve korekcije.

"Napominjemo da je na isti način i u regionu regulisano obilježavanje naplate u dijelu opštih parkirališta. Takođe, u cilju edukacije korisnika ove usluge u proteklom periodu smo u više navrata preko štampanih i elektronskih medija informisali javnost o načinu plaćanja parkinga putem SMS-a", naveli su iz Paking servisa.

Parking se može platiti slanje SMS-a tako što se u poruci navede oznaka i broj registarske tablice automobila, bez razmaka i drugih znakova.

Broj na koji se šalje poruka, kao i cijena parkinga zavise od parking zone. Slanjem poruke plaća se jedan sat parkiranja.

Za prvu zonu, poruka se šalje na broj 14551, a cijena parkiranja za jedan sat iznosi 60 centi, za drugu zonu na broj 14552, a cijena parkiranja je 50 centi. Cijena za sat parkiranja u okviru treće zone je 40 centi, a poruka se šalje na broj 14553.

Nakon slanja poruke dobija se povratno obavještenje o uspješnoj uplati putem poruke u kojoj se nalazi posebno generisani broj karte za unijetu registarsku oznaku vozila, zonu, kao i vrijeme do kada uplaćeni parking važi. Ta poruka služi kao zvanična potvrda da je uspješno plaćeno parkiranje za naznačeno vozilo i naznačeni period.

Nekoliko minuta prije isteka uplaćenog vremena dobija se poruku koja podsjeća da ističe vrijeme parkiranja za unijeti registarski broj i zonu, nakon čega se može produžiti parking ili na vrijeme ukloniti vozilo.

Parking servis Podgorica je 2007. osnovao Glavni grad, sa ciljem da obavlja poslove od javnog interesa u oblasti izgradnje i upravljanja javnim parkiralištima i garažama, kao i naplati parkinga za vozila.

Kompanija raspolaže sa oko 4,36 hiljada parking mjesta raspoređenih u 11 posebnih parkirališta, četiri garaže i tri zone u kojima se parking naplaćuje putem SMS-a, a gdje spadaju i parkinzi ispred stambenih zgrada.

Galerija

parking podgorica FOTO: Luka Zeković