SDP-u se ne sviđa zakon o tužilaštvu

Predlog zakona o Ustavnom sudu i o državnom tužilaštvu nije prošao Odbor za politički sistem, pravosuđe i upravu

0 komentar(a)
Sjednica odbora za politički sistem, Foto: Arhiva "Vijesti"
20.09.2013. 17:40h

Članovi Odbora za politički sistem, pravosuđe i upravu podržali su predlog zakona o Sudskom savjetu o sudovima, ali nijesu predloge zakona o državnom tužilaštvu i Ustavnom sudu.

O setu ovih zakona iz oblasti pravosuđa i tužilaštva poslanici će glasati u ponedjeljak na plenumu.

Predlog zakona o Tužilaštvu podržali su poslanici DPS-a i Draginja Vuksanović iz SDP-a, a uzdržani su bili opozicionari i predsjednik Odbora Rifat Rastoder (SDP).

Za predlog zakona o Ustavnom sudu, prema podacima agencije Mina, glasalo je pet poslanika vladajuće koalicije, dok su četiri opozicionara bila protiv.

S obzirom na to da je odnos snaga u ovom skupštinskom tijelu sedam poslanika vlasti i šest opozicije, nije jasno kako je ovaj zakon mogao biti odbijen.

Rastoder za “Vijesti” nije želio da to pojasni.

Tokom rasprave o predlozima zakona, Snežana Jonica (SNP) je kazala da predlozi imaju dosta nedostataka, navodeći da je Ustavni sud najneefikasniji, jer im je za pojedine ocjene ustavnosti trebalo po tri, četiri godine. “Time se dovodi u pitanje pravna sigurnost građana, i moraju se definisati jasni rokovi za odlučivanje, realno je da to bude godina”, pojasnila je Jonica.

Poslanik Pozitivne Crne Gore Azra Jasavić kazala je da je duh amandmana ispoštovan, ali da je za pojedina rješenja nedostajala javna rasprava, navodeći da će ta stranka podnijeti amandmane na dio koji se odnosi na predlaganje uglednih pravnika u sastav Tužilačkog savjeta.

Za Rastodera je u tom zakonu, kako je kazao, više diskutabilnih detalja, pa je najavio amandmansko djelovanje, navodeći da smatra da je trebalo sprovesti i reizbor sudija.

On je kazao da će glasanje za taj zakon zavisiti od opredjeljenja predlagača da sprovede određene korekcije: “Ovo je uslovna podrška da ide dalje, ali da se koriguje”.

Rastoder je kazao da je najproblematičnije to što se, kako je naveo, Tužilaštvo godinu dovodi u poziciju da je punu godinu u stanju izbora i van prave funkcije.

“Tu imam ozbiljne rezerve, a imam i rezerve kako glasati“, kazao je Rastoder.

Predstavnica Ministarstva pravde Branka Lakočević je kazala da su uglavnom sve izrečene zamjerke i u Ministarstvu imali u vidu, i ponovila pojašnjenje da su se sada bazirali na usklađivanje zakonskog teksta sa ustavnim amandmanima, i da će biti potrebno da se novim zakonima definišu neki nedostaci.

Ona je navela i da su imali kratak rok od samo 20 dana za usklađivanje seta zakona o pravosuđu, kao i da je neophodna javna rasprava kao i stručna pomoć kako bi se uredila sva pitanja.

Ona je, govoreći o sastavu Tužilačkog savjeta podsjetila da ga čini pet tužilaca, od čega jedan iz osnovnog tužilaštva, predsjednik Vrhovnog državnog tužilaštva, kog bira Skupština, kao i pet predstavnika drugih grana vlasti-četiri ugledna pravnika na predlog parlamenta i jedan Ministarstva pravde. Lakočević je rekla da smatra da su na taj način garantovali ravnotežu zastupljenosti članova.

Poslanici su juče jednoglasno podržali predlog vladajuće koalicije da lokalne izbore u Petnjici organizuje Opštinska izborna komisija (OIK) iz Berana, i da se novac za njihovo finansiranje obezbijedi iz državnog budžeta.

Pozitivna je juče predložila da se za člana OIK za Petnjicu ispred te partije imenuje Aleksandar Mijović, a za zamjenika Marija Obradović.