Suđenje Kalićima: Rođaci za Mersudina garantuju sa 500.000

U nastavku suđenja Kalićima za pranje novca, neuropsihijatar dr Mirsad Ljuhar, juče se nije izjasnio o stanju optuženih

0 komentar(a)
Amina Kalač, Foto: Jadranka Ćetković
20.09.2013. 19:48h

Bijelo Polje - Odbrana Mersudina Kalića, tražila je juče u Višem sudu u Bijelom Polju ukidanje pritvora za brata odbjeglog Rožajca Safeta Kalića, uz jemstvo njegovih rođaka, koji bi priložili pola miliona eura.

Sud će naknadno odlučiti o tom predlogu.

U nastavku suđenja Kalićima za pranje novca, vještak neuropsihijatar dr Mirsad Ljuhar, juče se nije izjasnio o stanju optuženih Mersudina i Amine Kalić.

Na predlog odbrane, Ljuharu će biti dostavljena dodatna medicinska dokumentacija Vojnog odsjeka u Rožajama i Doma zdravlja, u kojima su sadržane bolesti Kalića, nakon čega će uraditi dopunski nalaz o stanju svijesti i uračunljivosti Mersudina, u vrijeme obuhvaćeno optužbom, od 2005. do 2011. godine.

Prema tvrdnjama odbrane, Mersudin se od rane mladosti liječi od teških oboljenja, koja pod određenim šiframa postoje u medicinskoj dokumentaciji.

Cetinjanin Zoran Vujović, koji je svjedočio o mogućim poslovnim vezama sa Kalićima, kazao je da je sa Safetom postao dobar prijatelj, nakon što ga je obučio da upravlja manjim brodom u Budvi.

“Safetu sam 2008. godine platio 100.000 eura na ime kapare za kupovinu njegovog stana na Svetom Stefanu, koji je vrijedio duplo ili troduplo više i koji sam želio da preprodam. Na žalost, iako sam pozajmio pare od rodbine, stan nisam prodao, ali sam siguran da će mi Safet vratiti pare, jer su to čestiti i dobri ljudi”, kazao je Vujović.

Svjedok Sabahudin Begović, kazao je da njegov jedini poslovni odnos sa Kalićima taj što im je isplatio 65.000 eura u kešu, za “audi A8”, što je, tvrdi, ovjereno u sudu.

Optužnica zamjenika specijalnog tužioca Hasana Lukača tereti Kaliće da su se od 2005. do juna prošle godine udružili da putem bankarskog i finansijskog poslovanja prikriju način na koji su dolazili do novca, za koji su znali da je zarađen prodajom droge preko kriminalne organizacije, čiji je jedan od organizatora bio Mersudin Kalić, zbog čega je pravosnažno osuđen u Njemačkoj.

Okrivljeni se terete da su tako stečen novac uvodili u legalne novčane tokove preko bankarskih računa firmi, čiji su osnivači okrivljeni i njihovi bliski srodnici.

Na taj način prikrili su porijeklo novca u ukupnom iznosu 8.523.308 eura.

Suđenje se nastavlja 25. oktobra.