Dan opštine Žabljak i 70 godina od oslobođenja

Šljivančanin je podsjetio da je opštinski budžet od 1.684.500 eura najmanji od svih opština u Crnoj Gori

156 pregleda0 komentar(a)
17.09.2013. 13:20h

Nizom dešavanja obilježen je dan opštine Žabljak istovremeno i dan na koji je prije 70 godina ovaj kraj oslobođen od fašističkog okupatora.

Obraćajući se prisutnima u Sali Centra za kulturu, odbornicima, predsjednicima Opština, predstavncima ambasada, političkog i javnog života opštine i republike, i građanima, predsjednik Opštine Isailo Šljivančanin kazao je "da je period između prethodnog i ovog praznika bio veoma težak ali istovremeno i uspješan".

"Težak, jer je ekonomska kriza ostavila tragove i u našoj opštini, usporila realizaciju planiranih projekata i odrazila se na smanjenje prihoda. Ali i uspješan jer će se do kraja godine u Žabljak uložiti oko osam miliona eura što je doprinijelo da krupnim koracima razvijamo naš grad. Privode se kraju dvije velike ideje, možda najveće u zadnjih nekoliko decenija. Ulaganjem četiri miliona eura poodmakla je gradnja sportskog centra a u samoj su završnici radovi na prečistaču otpadnih voda. Tu je i trafostanica vrijedna oko 70.000 eura čijom izgradnjom će se staviti u funkciju dvije zgrade sa deset stanova namijenjenih visoko obrazovanim kadrovima koji planiraju da žive i rade u Žabljaku. Pri samom su kraju radovi na zgradi u kojoj će stambeno pitanje riješiti prosvetni radnici, nakon čega će biti prava rijetkost da neko od prosvetnih radnika nema riješeno stambeno pitanje. Renovirani hotel „Žabljak“ i motel na Tari značajno su unaprijedili turističku ponudu. Skijalište Savin kuk, dobilo je novog vlasnika u Investicino razvojnom fondu a iz resornog ministarstva stižu obećanja da će se u naredne tri godine uložiti deset miliona eura u skijašku infrastrukturu. U planu je rekonstrukcija hotela „Planinka“ i „Jezera“ kao i gradnja restorana na Crnom jezeru", kaže Šljivančanin i dodaje 200.000 eura koliko je koštalo asfaltiranje 4,5 kilometara turističkog puta kroz kanjon Sušice, elektrifikaciju motela Radovan luka vrijednu 150.000 i 50.000 eura koliko je koštalo uređenje polazišta splavova.

Šljivančanin je podsjetio da je opštinski budžet od 1.684.500 eura najmanji od svih opština u Crnoj Gori

Šljivančanin je podsjetio da je opštinski budžet od 1.684.500 eura najmanji od svih opština u Crnoj Gori. Uprkos tome i okolnosti da u 2012. Godini Žabljak nije korisistio sredstva iz egalizacionog fonda, Opština nema velikih zaduženja, obaveze se redovno isplaćuju, posebno prema zaposlenim.

"Prekogranična i međunarodna saradnja i povezivanje u realizaciji planova cilj su kome težimo. Zato smo često domaćini stranim delegacijama čije posjete otvaraju mogućnosti za nove projekte i zlaganja. Takav je slučaj sa izgradnjom sportskog centra i prečistača otpadnih voda gdje je kvalitetan partner vlada Republike Slovenije. Ovo je trenutak da, za dobrobit svih građana, udružimo sve raspoložive snage, znanje i kadrove oko zajedničkog cilja-daljeg uspješnog razvoja naše opštine", kazao je Isailo Šljivančanin.

Predsjednik SO Žabljak Vidoje Tomčić, kazao je da je na današnji dan prije 70 godina kada je ovaj prostor, treći put i konačno, oslobođen od fašističkog okupatora, i podsjetio da je u borbama za slobodu poginuo 1.031 borac, 1.465 civilnih žrtava rata i da je ovo područje dalo 16 narodnih heroja.

Delegacije opštine i ovdašnjeg udruženja boraca i antifašista položili su vijence na spomenik palih boraca. Učenici žabljačkih škola položili su cvijeće na biste narodnih heroja. Školska i gradska omladina održali su kros i turnir u malom fudbalu. Pročitani su i brojni telegrami čestitki među kojima od predsjednika države, Filipa Vujanovića, skupštine Ranka Krivokapića i vlade Mila Đukanovića. Zapažen nastup imala je i folklorna sekcija OŠ „Dušan Obradović“.

Priznanja za Milana Karadžića i SMŠ "17. septembar"

Nakon višegodišnje pauze na sečanoj sjednici dodijeljene su nagrade „17. septembar". Prema odluci žitija laureati su dramski i pozorišni reditelj Milan Karadžić i Srednja mješovita škola „17. septembar“. Njima je priznanja uručio predsjednik Opštine Isailo Šlivančanin.

Neskriveno zadovoljan Milan Karadžić, koji je na Žabljak doputovao sa velikim brojem aktera serije „Budva na pjenu od mora“, kazao je da je srećan ako je kroz drugi dio popularnog serijala uspio prikazati dio turističkih i etnoloških vrijednosti ovog kraja i da će i u narednom periodu svoj umjetnički fokus usmjeriti na ove prostore.

Direktor škole u kojoj se obrazuju gimnazijalci i tehničari ugostiteljstva, Živorad Bojović kaže da je nagrada još jedno od priznanja uspješnom kolektivu, uz nagradu „Oktoih“ i bezbroj priznanja koje je kolektiv primio za uspjehe na konkursima i takmičenjima u regionu i šire.

Galerija