Zelenu oazu u centru trebalo bi sačuvati

Već juče, međutim, mogli su se vidjeti brojni opušci od cigareta, uprkos trudu radnice koja je čistila i nadama građanja da će se park sačuvati

11 komentar(a)
13.09.2013. 08:31h

Brojni građani, svih uzrasta, šetali su juče novim Kraljevim parkom, radoznali da vide šta se sve krije iza velike kovane ograde.

Najviše gužve bilo je na igralištu za najmlađe, gdje su mališani uživali penjući se na tobogan, ili se ljuljajući na nekoj od klackalica.

Dan nakon otvaranja, mnogi nijesu krili zadovoljstvo što je Podgorica konačno dobila uređenu zelenu oazu u samom centru grada.

“Samo da ga sačuvamo”, kazao je jedan sugrađanin, što je bio i najčešći komentar koji je ekipa “Vijesti” juče čula.

Sa štapom u ruci šetao je i vremešni Milun Popović, koji se najviše zadržao razgledajući biste Božidara Vukovića Podgoričanina i azerbejdžanskog pjesnika Huseina Džavida.

U parku je juče bilo svih generacija (FOTO: Luka Zeković)

Nakon što su na klupi pojeli sendvič i uredno odložili ambalažu u korpu za otpatke, gimnazijalci David i Milica, nastavili su sa razgledanjem parka, koji “ne može da se nekom ne svidi”.

“Ovo sa besplatnim Internetom je super. Taman da ne moram negdje kafu da plaćam da bih se nakačio”, našalio se David.

Već juče, međutim, mogli su se vidjeti brojni opušci od cigareta, uprkos trudu radnice koja je čistila i nadama građanja da će se park sačuvati.

To je jako zasmetalo i gošći iz Ljubljane Ifigeniji Simonović, koja je došla u posjetu rodnoj zemlji svog supruga.

“Možda nema novih, ali i u Ljubljani ima dosta parkova u kojima se djeca mogu bezbrižno igrati. Generalno su čistiji.

Pogledajte ove opuške, morate pronaći način da ovo sredite. Boravila sam na primorju u hotelu čiji je travnjak ispred besprekorno uređen, a ispod balkona sobe u kojoj sam odsjela - gomila smeća, to je ono što me boli”, kazala je, obećavši da će i Slovenci uskoro moći da čitaju o parku jer se bavi novinarstvom.

Dok se mali Vuk klackao na konjiću, njegovi roditelji Milan i Vesna rekli su da je park lijep, ali i da su očekivali više sadržaja.

“Srećna sam što mogu dijete izvesti u ovako lijep park, gdje se osjećam prije svega bezbjedno, što ranije nije bio slučaj. Ali, nešto mi tu još fali....”, kazala je Vesna.

Uprkos trudu radnice koja je čistila, već juče su se u parku mogli vidjeti opušci od cigareta

Crna Gora lijepa, ali smeće kvari doživljaj

Simonović je kazala da je park lijep, kao i grad i država, ali da doživljaj kvari smeće.

“Ne znam kako je bilo da bih mogla da uporedim, ali sada zaista imate lijep park. Ovo je lijep grad, Crna Gora je mnogo lijepa zemlja, ali puno je smeća, to je veoma žalosno i ako to ne sredite, sve je uzalud”, kazala je Simonović.

Na površini od oko 11.500 kavdartanih metara Kraljevog parka, u čiju rekonstrukciju je uloženo čak milion eura, nalazi se moderni mobilijar, velika fontana u centru samog parka, sjenik za šah i dječje igralište.

Galerija

Kraljev park FOTO: Luka Zeković
Ifgenija Simonović FOTO: Luka Zeković
kraljev park FOTO: Luka Zeković