Cetinje pred izborima: Skraćen mandat lokalnom parlamentu

Inicijativu za skraćenje mandata pokrenuo je gradonačelnik Bogdanović uz podršku odbornika iz redova DPS-a

94 pregleda12 komentar(a)
11.09.2013. 15:17h

Odbornici u cetinjskom parlamentu, njih 27, jednoglasnom odlukom skratili su mandat lokalnom parlamentu.

Na taj način su omogućili predsjedniku Crne Gore, Filipu Vujanoviću, da 13. oktobra zakaže lokalne izbore na Cetinju za 16. novembar.

"U januaru su moguće velike elementarne nepogode, koje bi mogle negativno da utiču na izbore i na kampanju. Takođe i ekonomičnije je da izbori budu održani u isto vrijeme kada i u... Mojkovcu i Petnjici, u kojima su već raspisani"

Inicijativu za skraćenje mandata pokrenuo je gradonačelnik Aleksandar Bogdanović uz podršku odbornika iz redova Demokratske partije socijalista (DPS).

U ime odborničkog kluba DPS, obrazlažući odluku o skraćenju, odbornik Stevan Radunović, kazao je da su razlozi višestruki, zbog čega su odlučili da je pametnije da se izbori održe u novembru, a ne u januaru.

"U januaru su moguće velike elementarne nepogode, koje bi mogle negativno da utiču na izbore i na kampanju.

Takođe i ekonomičnije je da izbori budu održani u isto vrijeme kada i u dvije opštine, Mojkovcu i Petnjici, u kojima su već raspisani", objasnio je Radunović.

Bogdanović: Naša vlast ima rezultate

Gradonačelnik Cetinja Aleksandar Bogdanović, kazao je da sasvim spremno ulaze u predstojeći izborni ciklus, uvjereni da će im građani Cetinja povjeriti novi mandat.

"Ključni argument za taj stav, jeste činjenica da naša gradska vlast iza sebe ima izuzetne rezultate, odnosno mnogo rada, niz realizovanih i započetih projekata i djelovanja u cilju interesa Cetinjanki i Cetinjana", kazao je Bogdanović.

On kaže da zbog toga, za razliku od svih ostalih sudionika izborne trke, u kampanju ulaze sa konkretnim učincima iz proteklog perioda, bez suvišnih floskula i obećanja.

"Uvjereni da je naš dosadašnji rad najbolja preporuka za građane da nam povjere novi mandat. Zbog svega navedenog, sasvim sam siguran da će DPSodržati pobjednički kontinuitet na Cetinju, te da će i u narednom sazivu gradskog parlamenta imati apsolutnu većinu odbornika", kazao je Bogdanović.

SDP: Cetinje zaslužuje bolju, drugačiju i odgovorniju vlast

Socijaldemokratska partija (SDP) podržala je odluku o skraćenju mandata odbornicima u parlamentu Prijestonice jer, kako su naveli, smatraju da Cetinje zaslužuje bolju, drugačiju i odgovorniju lokalnu samoupravu.

Sekretar cetinjskog Odbora SDP-a, Mirko Stanić, kazao je da u toj partiji, kao najjačoj opozicionoj, očekuju dobar rezultat, i da su sugurni da će biti glavni konstituent nove lokalne samouprave.

“Osnovu za takvo razmišljanje daje nam izuzetan broj novih, kvalitetnih ljudi koji su nam se priključili u proteklih godinu, kao i programska opredjeljenja za koja smatramo da će omogućiti građanima puno kvalitetnije uslove života na Cetinju”, rekao je Stanić agenciji MINA.

Prema njegovim riječima, rad šest odbornika SDP-a u Skupštini Prijestonice u proteklih četiri godine, pokazao je da ta stranka i u programskom i u kadrovskom potencijalu ima osnova za nadu u odličan rezultat na izborima 16. novembra.

Mirko Stanić

Cetinjski Odbor SDP-a je, u susret izborima u Prijestonici, usvojio platformu kojom se definise koncepcija izlaska na lokalne izbore, kao i principi političkog djelovanja u predizbornoj kampanji i postizbornom periodu, bazirani na jasnim programskim načelima buduće lokalne vlasti.

U tom dokumentu se, između ostalog, navodi da SDP, svjesna svih izazova koji se nalaze pred Cetinjem i budućom lokalnom upravom, a prije svega odgovorna prema svim građanima Cetinja, na predstojeće lokalne izbore izlazi samostalno.

“Sa jasnim opredjeljenjem da preuzmemo odgovornost za budući razvoj Prijestonice koji će biti bolji, organizovaniji i pravičniji, sa brojnim benefitima za sve njene građane”, kaže se u platformi.

Navodi se i da će osnovni politički cilj SDP-a biti promjena aktuelne vlasti i konstituisanje kvalitetne, građanima okrenute lokalne uprave, koja će biti istinski servis svih građana Cetinja.

DPS: Uvjereni u podršku građana

U vladajućoj Demokratskoj partiji socijalista, vjeruju da će na predstojećim izborima na Cetinju, potvrditi status ubjedljivo najjače partije u crnogorskoj Prijestonici, a ujedno su uvjereni da će i u sljedećem mandatu samostalno formirati vlast na lokalnom nivou.

"To je sasvim logično kada u vidu imamo aktuelne informacije sa terena, ali i kada se zna koliko je aktuelna gradska vlast u proteklom vremenskom okviru uradila u pravcu razvoja Cetinja. Zbog toga, sasvim smo uvjereni u široku podršku građana, koji će i ovog puta, kroz podršku našoj partiji, prepoznati i vrednovati rad u interesu Cetinja", navode iz OO DPS Cetinje, nakon što su odbronici u cetinjskom parlamentu donijeli odluku o skraćenju mandata.

Oni kažu „da je ohrabrujuće i što je u proteklom vremenu članstvo DPS-a dodatno omasovljeno, a prevashodno što njihovoj partiji prilazi sve veći broj mladih Cetinjanki i Cetinjana“.

"Da su mladi, sa svojim idejama i energijom, populacija na koju ozbiljno računamo, potvrđuje i podatak da je Prijestonica Cetinje danas najmlađa lokalna uprava u državi i da su mladi u našem gradu pokretači i nosioci dobrih ideja i projekata čija je realizacija u toku", kaže se u saopštenju.

U DPS zaključuju „da za razliku od opozicionih stranaka, oni su jedina struktura koja građanima može ukazati na to što su uradili za dobrobit grada i koja neće nuditi prazna obećanja i uvjeravanja, već isključivo rezultate posvećenog i kvalitetnog rada, uz jasnu viziju daljeg razvoja Cetinja.“

Galerija