Lu prvi put u CG: Drago mi je što sam došao prije izbijanja Tećeg svjetskog rata

„Knjige nam otvaraju svijet i omogućavaju da razumijemo ljude, prostore, misli i kulture, koje ranije nismo poznavali. Učimo o mjestima na kojima nikada nismo bili i na kojima, možda, nikad nećemo biti. Bio sam na mnogim festivalima, ali uvijek razmišljam da je to jedna od najvažnijih stvari, koje ja mogu da učinim“, kazao je Lu

264 pregleda0 komentar(a)
Erlend Lu, Foto: Slavica Kosić
22.07.2018. 11:36h

Knjige nam otvaraju svijet i omogućavaju da upoznamo i razumijemo ljude , prostore i kulture koje ranije nijesmo poznavali, učimo o mjestima na kojima nikada nijesmo bili i na koijma možda nikada nećemo biti, kazao je poznati norveški pisac Erlend Lu, otvarajući u Herceg Novom Međunarodni sajam -Trg od knjige.

Istakao je da ga vežu lijepe uspomeneza bivšu Jugoslaviju, zemlju, koju su njegovi djed i baka redovno posjećivali i neizmjerno voljeli. Tu ljubav, prenijeli su i njemu.

I zato za njega ima poseban značaj činjenica da njegove knjige postoje u ovom dijelu Evrope. Kazao je da je mnogo puta bio u Beogradu, ali da je ovo prvi put da je posjetio Crnu Goru.

"U svjetlu najnovijih događaju u svijetu, vrlo mi je drago što sam došao ovdje prije izbijanja Trećeg svjetskog rata (aludirajuću na nedavnu izjavu Donalada Trampa, predsjednika SAD o Crnoj Gori, izazvavši salvu smijeha na Trgu Belavista).

"Želim da skrenem pažnju na ono što se dešava u svijetu u kojem važne osobe ne čitaju knjige. Čitao sam intervju sa Trampovim biografom, prije nego li je postao predsjednik, i koji je kazao da Tramp nije pročitao nijednu knjigu svojevoljno, u cijelom životu. Rezultat toga, možemo vidjeti sada", kazao je Erlend Lu.

Istakao je, da je pandan ovom i ovakvom svijetu koji reprezentuje Tramp, okupljanje i odavanje počasti knjizi i razgovoru o njoj, te da je to najbolje što se može uraditi.

Lu je poznat i kao autor kratkih filmova i muzičkih spotova i britki književni kritičar, čovjek koji je radio u pozorištu i na psihijatrijskoj klinici, učitelj i prevodilac poezije.

Objavio je romane Dopler, Prohujalo sa ženom, Činjenice u Finskoj, Volvo Kamioni, Naivan, Super, Fvonk, Popis,…

"Herceg Novi je grad pisaca, a ta titula je veoma važna", kazao je pozdravljajući posjetioce Sajma predsjednik Opštine Stevan Katić

Podsjetio je, da je lokalna uprava nedavno otvorila Muzej posvećen Nješevom školovanju, odnosno vremenu kada je u Herceg Novom učio najistaknutiji crnogorski vladika i pjesnik.

"Vratili smo u Novi, Ivu Andrića, oživjevši programima Kuću nobelovca, koja je trenutno u rekonstrukciji. Na tragu te misije, nalazi se i Međunarodni Sajam Trg od knjige, koji vraća njemu učiteljicu života na mjesto koje joj pripada, u centar naše pažnje", poručio je Katić.

Povodom 140 godina od smrti, o književnom i političkom djelovanju Stefana Mitrova Ljubiše, govorio je akademik Radomir Ivanović.

Ivanović je podsjetio da su njegovo angažovanje i zasluge na ostvarivanju programa nacionalnog preporoda učinile da postane jedan od prvaka Narodne stranke i cijele Dalmacije: izabaran je za poslanika, pa predsjednika u Dalmatinskom saboru kao predstavnik bokeških opština i za poslanika u Carevinskom vijeću u Beču.

Čulo se i da od prvog istorijsko-etnografskog spisa "Opštestvo Paštrovsko u okružju Kotorskom" koji je Ljubiša objavio u Srpsko-dalmatinskom magazinu, 1845. godine teče i njegova književna i publicistička karijera u kojoj je pokazao da virtuozno vlada živim i izuzetno leksički bogatim narodnim jezikom kome je poklanjao najviše pažnje, istovremeno afirmišući u romantizmu proklamovano načelo da se u biću jezika sadrži i biće naroda.

U poetsko-muzičkom kolažu, naslovljenom po stihu Miroslava Antića, "Da li sam svuda gdje su mi tragovi…", dramski umjetnik Voja Brajović govorio je odlomke iz djela poznatih pjesnika i proznih autora, uz zvuke gitare Uroša Dojčinovića.

Međunarodni Sajam Trg od knjige koji organizuju sekretarijat za kulturi u Gradska biblioteka i čitaonica, pod pokroviteljstvom Opštine Herceg Novi i Turističke organizacije Herceg Novi trajaće do 28.jula.