I Cetinjani na biralištima 16. novembra

Gradonačelnik Cetinja će tražiti hitnu sjednicu SO kako bi se skratio mandat i raspisali izbori

72 pregleda15 komentar(a)
Aleksandar Bogdanović, Foto: Savo Prelević
09.09.2013. 06:59h

Gradonačelnik Cetinja Alekasandar Bogdanović tražiće hitnu sjednicu Skupštine opštine (SO) na kojoj će tom tijelu, u kojem većinu ima Demokratska partija socijalista (DPS), biti skraćen mandat.

Na taj način stiču se uslovi da predsjednik Filip Vujanović i u Prijestonici zakaže izbore za 16. novembar kada će biti održani izbori u Mojkovcu i Petnjici.

Bogdanović će, prema informacijama koje su “Vijesti” dobile iz cetinjskog DPS-a, sjednicu SO tražiti već danas kako bi vanredno zasjedanje moglo da se održi u srijedu.

SO Cetinje, prema zakonu, ima rok do 16. septembra da sebi skrati mandat kako bi izbori mogli biti zakazani dva mjeseca kasnije i održani istog dana kada i u Petnjici i Mojkovcu.

Prvi čovjek Prijestonice ranije je najavljivao takvu mogućnost, obrazlažući da bi održavanje izbora na Cetinju istog dana kada i u Petnjici i Mojkovcu bilo ekonomično i racionalno, ali da će konačnu odluku donijeti Vujanović.

Prema Zakonu o izboru odbornika i poslanika u slučaju skraćenja mandata skupštini opštine Vujanović je dužan da raspiše izbore narednog dana od dana stupanja na snagu skraćenja mandata. Od dana raspisivanja izbora do biranja odbornika mora proteći između 60 i 80 dana.

Vladajući DPS, Socijaldemokratska partija (SDP) i Pozitivna Crna Gora već su najavile da će na te izbore izaći samostalno, dok su u Demokratskom frontu (DF) i Socijalističkoj narodnoj partiji (SNP) kazali da će o načinu izlaska odlučiti nakon raspisivanja izbora.

Aktuelni saziv Skupštine prijestonice Cetinje konstituisan je 3. marta 2010. godine, odnosno nakon izbora održanih 7. februara, i čini ga 33 odbornika. Najviše odbornika ima DPS (21), a u gradskom parlamentu zastupljeni su i SDP (6), SNP (3), koalicija Liberalna partija – Građanska partija (2), te jedna nezavisna odbornica.