Obamin kabinet objavio snimke napada nervnim gasom kod Damaska

Bijela kuća je saopštila da su obavještajne službe potvrdile autentičnost snimaka. Na njima se, međutim, ne vidi ko je počinilac napada, za koji Damask optužuje pobunjenike

8 komentar(a)
08.09.2013. 09:36h

Odbor za bezbjednost Senata SAD objavio je danas 13 snimaka napada hemijskim oružjem u Siriji, za koji se tvrdi da ga je počinio režim Bašara al-Asada.

Na snimcima napada u predgrađu Damaska 21. avgusta, u kom je prema navodima američkih vlasti poginulo oko 1.500 ljudi, vide se odrasli muškarci i djeca sa simptomima trovanja nervnim gasom, kao što su grčevi i povraćanje.

Snimci su pokazani članovima Odbora na sastanku sa predsjednikom SAD Barakom Obamom, koji pokušava do osigura podršku narodnih poslanika za svoj prijedlog za intervenciju u Siriji.

U kabinetu predsjednika SAD senatorima je rečeno da su obavještajne službe potvrdile autentičnost video zapisa.

Na njima se, međutim, ne vidi ko je počinilac napada, za koji sirijski režim optužuje pobunjenike.

Kako je prenijela TV mreža "CNN", članovi Odbora za bazbjednost najavili su da će snimci sjutra biti pokazani svim članovima Kongresa.

Američki državni sekretar Džon Keri, ministar odbrane Čak Hejgel i Obamina savjetnica za nacionalnu bezbjednost Suzan Rajs će tom prilikom pokušati da ubijede poslanike u neophodnost vojne intervencije u Siriji.

Galerija