Izbori u Petnjici: DPS, SDP i BS predlažu da članovi DIK istovremeno budu i u OIK

Iz CEMI-ja upozoravaju da bi se mogla dovesti u pitanje zakonitost lokalnih izbora, ukoliko parlament usvoji ovaj prijedlog

8 komentar(a)
Milisav Ćorić, Foto: Zoran Đurić
07.09.2013. 19:33h

Poslanici Demokratske partije socijalista (DPS), Socijaldemokratske partije (SDP) i Bošnjačke stranke (BS) su suprotno Zakonu o izboru odbornika i poslanika predložili da članovi Državne izborne komisije (DIK) istovremeno budu i članovi Opštinske izborne komisije (OIK) u Petnjici.

Poslanici vladajuće koalicije zatražili su vanredno zasijedanje parlamenta za 20. septembar kao bi bila izabrana OIK Petnjice, što je uslov za održavanje lokalnih izbora u toj novoj opštini 16. novembra.

"Članovi DIK-a ne mogu ujedno biti i članovi OIK jer važeći Zakon o izboru odbornika i poslanika propisuje da DIK vrši nadzor nad radom OIK-a i postupa po prigovorima protiv rješenja OIK"

Sekretar DIK-a Milisav Ćorić kazao je juče "Vijestima" da ga niko nije kontaktirao da provjeri da li prihvata da bude član OIK u Petnjici.

On je ocijenio da je predlog poslanika DPS, SDP i BS protivzakonit.

"Članovi DIK-a ne mogu ujedno biti i članovi OIK jer važeći Zakon o izboru odbornika i poslanika propisuje da DIK vrši nadzor nad radom OIK-a i postupa po prigovorima protiv rješenja OIK. To znači da isti ljudi ne mogu odlučivati u prvostepenom i drugostepenom postupku", kazao je Ćorić.

Njegovo mišljenje dijeli i Vlado Dedović iz CEMI-ja koji upozorava da bi se mogla dovesti u pitanje zakonitost lokalnih izbora, ukoliko parlament usvoji ovaj prijedlog.

On podsjeća da Zakon o teritorijalnoj organizaciji predviđa da Skupština formira OIK, ali ne predviđa ko i po kojim kriterijumima može ući u sastav novoformirane OIK, dok se Zakonom o izboru odbornika i poslanika određuje sastav na bazi prethodnog izbornog rezultata.

Ćorić je dodao da DIK može preuzeti nadležnosti OIK-a samo u slučaju kada OIK ne funkcioniše, što je bio slučaj na izborima u opštini Andrijevica.

Na pitanje zašto su vladajuće partije predložile iste članove u dva tijela, potpredsjednik parlamenta Suljo Mustafić (BS) je kazao da je to bila jedina mogućnost:

"Moglo se naći neko drugo rješenje, ali je to mnogo teže bilo. Pošto je riječ o novoj opštini koja nema izabrane organe, nema izabrane političke predstavnike, mislim da je najbolje da to budu članovi DIK-a".

"Vijesti" su juče kontaktirale poslaničke klubove DPS-a i SDP-a, ali njihovi šefovi Milutin Simović i Borislav Banović nijesu odgovarali na telefonske pozive.

Poslanici vladajuće koalicije su predložili predsjednika DIK-a Ivana Kalezića za predsjednika OIK u Petnjici, Ćorića za sekretara OIK Petnjice, dok su za članove predložili Radmilu Šturanović, Ljiljanu Radović, Branku Lakočević, Borislava Globarević, Hakiju Lješljanin, Safeta Adrović, Velja Čađenović, Milana Radulović i Hajrulaha Hajdari koji već obavljaju funkcije u DIK-u.

Ukoliko se ne želi ući u zonu pravnih improvizacija, u CEMI-ju smatraju da je neophodno poništiti odluku o raspisivanju izbora u Petnjici.