Pavićević: Ne smijemo sad da patimo zbog ovoga

"Put do druge runde je sada teži i dalji, ali nije nedostižan”, dodaje Pavićević

38 komentar(a)
06.09.2013. 08:39h

Od specijalnog izvještača “Vijesti”

Jesenice - Selekcija Crne Gore nije uspjela da ostvari i drugu pobjedu na šampionatu u Sloveniji. U neizvjesnoj završnici, Letonci su slavili. Nakon meča, Luka Pavićević je mirno analizirao duel.

“U teškom i neizvjesnom meču, svih 40 minuta smo tražili put za pobjedu. U trenutku kada smo pomislili da smo ga našli, u tom momentu smo napravili odbrambeno „klizanje“, kada smo dozvolili protivniku da sa dvije trojke i laganom dvojkom napravi seriju 8:0, uđe nam u rezultat i dođe u situaciju da pobijedi. Protivnik je izuzetno šuterski orijentisan, iskoristio je prilike i šutem u samoj završnici došao do pobjede”, istakao je selektor Crne Gore.

Nema vremena za tugovanje, već danas je novo iskušenje protiv Bosne i Hercegovine. U tom susretu “crveni” nemaju pravo na grešku ako žele u drugu fazu.

“Naš cilj nije da sada patimo za ovom utakmicom, već da se koncentrišemo na duel sa Bosnom i da eventualnom pobjedom obezbijedimo priliku da u mečevima protiv boljih rivala - Litvanije i Srbije, što je teže nego protiv Letonije, tražimo put u drugu rundu. Sada smo znatno dalje od druge faze, jer u našoj grupi imamo protivnike našeg ranga - Makedoniju, Letoniju i Bosni i Hercegovinu i željeli smo da u ta tri direktna duela tražimo prolaz dalje. Put do druge runde je sada teži i dalji, ali nije nedostižan”, dodaje Pavićević.

Što se meča sa Bosnom i Hercegovinom tiče (petak, 14.30), Pavićević je jasan.

“Utakmica protiv Bosne će biti slična kao protiv Makedonije i Letonije. Postoje određeni ciljevi u toku utakmice, koji moraju da se ispune. Ako se ne ispune, to se vidi tokom samih utakmica i protiv Makedonije i protiv Letonije. Mi smo znali da pravimo minijature od 10 razlike u periodima od pet minuta ili isto tako da pravimo negativne. Tražimo ciljeve u igri koji su dostupni i koje radimo na treninzima. Biće tako i sa Bosnom. Ako se budemo držali koncepta, imamo šansi da dobijemo. Kada to ne budemo radili, Bosna ima šansi da to kazni kao što su to radile Makedonija i Letonija”, zaključio je selektor Crne Gore.

Bjelica: Očekivali smo pobjedu

Milko Bjelica je poslije poraza od Letonaca istakao da on i saigrači nisu očekivali da će nakon pobjede nad Makedoncima biti poraženi od Letonaca.

“Sličan scenario kao sa Makedonijom, ali šta da se radi. Naš cilj je da ostvarimo tri pobjede, a izabrali smo teži put. Već danas čeka nas meč sa BiH koji ćemo pokušati da dobijemo i da nakon toga probamo da iznenadimo Litvaniju ili Srbiju. Ipak, daleko je razmišljati o tome. Idemo korak po korak, prvo želimo da se odmorimo, pa da pokušamo da popravimo utisak”, istakao je iskusni krilni centar.

Bagatskis: Iskoristili smo ukazanu šansu

Vjerovatno ni najveći optimisti nisu mogli očekivati da će Letonija nakon dva kola imati maksimalan učinak. Zbog toga je bilo i razumljivo zadovoljstvo selektora Letonije Ainarsa Bagatkisa.

“Utakmica je bila izvanredna i teška. Znali smo da nas čeka atletski odlična ekipa, iskusna na svim pozicijama, zbog igrača koji igraju u Evropi i NBA. Iskoristili smo svaku situaciju na utakmici koja nam se pružila, u trenucima kad je bilo izjednačeno pogađali smo otvorene šuteve. Na kraju, odlučio sam se za zonsku odbranu, poseban akcenat stavio na Tajrisa Rajsa. Srećom po nas, nisu uspjeli da pogode kao protiv Makedonije.

Janičenoks: Znao sam da će da uđe

Kristaps Janičenoks je junak Letonije, a kod naših ljubitelja košarke, vjerovatno, sada najomraženija ličnost. Njegov koš 6,4 sekunde prije kraja riješio je meč.

“Znao sam da će lopta da uđe. Podigao sam je i vidio da dobro ide. Odigrali smo dobru utakmicu, imali i malo sreće na kraju, ali zaslužili smo je. Ostvarili smo dvije pobjede u isto toliko utakmica, ali ne opterećujemo se time već idemo od meča do meča. U ovoj grupi će do kraja biti haos. Košarka u Evropi je ujednačena, nema favorita. Ova pobjeda je već arhivirana, okrećemo se novim izazovima”, istakao je Janičenoks.