Ministarstvo prosvjete: Imali smo plemenitu namjeru, nećemo graditi vrtić na silu pod kordonima policije

"Planirana gradnja se naslanjala na sve prethodne odluke državnih organa u proteklih deset godina. No, nekako smo posebno prethodnoh dana došli do tačke da se izgradnja tog vrtića počela predstavljati kao agresorski čin, što je besmisleno"

5995 pregleda28 komentar(a)
Posječeni čempresi u Baru na mjestu gdje je bio planiran vrtić, Foto: Danilo Pavlović
20.02.2019. 17:54h

Ministarstvo prosvjete je, kao uostalom i cjelokupna Vlada, imalo plemenitu namjeru i obezbijedilo je 2,5 miliona eura za gradnju novog vrtića u Baru, kako bi na taj način stvorili najbolje uslove za barsku djecu, saopšteno je danas iz tog Vladinog resora.

Premijer Duško Marković zatražio je od Uprave javnih radova da raskine ugovor o gradnji vrtića u Baru, da uredi postojeću lokaciju, između ostalog, i zasađivanjem 90 čempresa.

"Planirana gradnja se naslanjala na sve prethodne odluke državnih organa u proteklih deset godina. No, nekako smo posebno prethodnoh dana došli do tačke da se izgradnja tog vrtića počela predstavljati kao agresorski čin, što je besmisleno. Zato je i donešena odluka da ništa ne treba raditi na silu i pod kordonima policije, a posebno ne objekat poput vrtića. Žao nam je što je propuštena velika prilika jer nije prepoznata najbolja namjera, a to je da se obezbijedi dodatni prostor za najmlađe u opštini koja spada u red onih sa najvećom prebukiranošću predškolskih ustanova", istakli su iz Ministarstva prosvjete.

U saopštenju se dodaje da ovakva situacija treba da služi kao podsjetnik svima da građani na vrijeme moraju koristiti mehanizme učešća u odlučivanju, koji jesu bili dostupni.

"I da makar kad je riječ o temama koje se tiku nasih najmlađih, ne smiju da dozvole politizaciju bilo koje vrste, kako se više nikad ne bi došlo u situaciju da se nakon 10 godina legitimnih i legalnih odluka državnih organa, one počnu problematizovati do ove mjere. Uprkos svemu, u narednom periodu ćemo biti do kraja posveceni gradnji vrtića na novoj lokaciji u Baru, ali će na žalost za to biti potrebno određeno vrijeme", zaključili su iz Ministarstva prosvjete.