BBC: U Siriji bačeno nešto poput napalm bombe na školu

Svjedoci su novinarima "Panorame" izjavili da je jedan borbeni avion više puta proletio iznad njihovih glava, kao da traži metu, a zatim je ispustio bombu

8 komentar(a)
Napalm napad, Foto: Screenshot (BBC)
30.08.2013. 07:22h

Britanski BBC je u emisiji "Panorama" prikazao snimak posljedica eksplozije nečega što liči napalm bombu na igralištu jedne škole na sjeveru Sirije, u kojoj je navodno poginulo desetoro djece, a mnogi su zadobili teške opekotine.

Svjedoci su novinarima "Panorame" izjavili da je jedan borbeni avion više puta proletio iznad njihovih glava, kao da traži metu, a zatim je ispustio bombu.

U napadu je život izgubilo više od deset učenika, a značajan broj dhece je teško povruheđen, izvhestio je BBC, a prenio list "Gardijan".

Na snimku se vide odrasli i djeca, sa kojih visi spaljena odjeća, kako im pomaže medicinsko osoblje na podu jedne priručne bolnice. Mnogi od njih imaju opekotine na više od 50 odsto tijela, navodi se u reportaži.

Veliki broj žrtava, pored teških opekotina, nekontrolisano se treslo, bili su prekriveni nekom bijelom supstancom, a povrede ukazuju da je bomba sadržavala nešto poput napalma ili pirotehničke smjese.