Zaplijenjeno platno na kojem su Putin i Medvedev naslikani u ženskom rublju

U Rusiji, inače, postoji zakon protiv vrijeđanja vlasti, a za njegovo kršenje je propisana kazna od najviše godinu zatvora

57 pregleda1 komentar(a)
28.08.2013. 07:37h

Ruska policija je u jednoj galeriji u Sankt Petersburgu zaplijenila je sliku ruskog predsjednika Vladimira Putina i premijera Dmitrija Medvedeva naslikanih u ženskom donjem rublju, navodeći kako je u suprotnosti sa neimenovanim zakonom.

Policija je, takođe uklonila i sliku poglavara ruske pravoslavne crkve sa torzom prekrivenim tetovažom i još dvije na kojima se podsmjehu izvrgavaju poslanici koji su podržali zakon o zabrani takozvane "gej propagande".

Galerija, pod nazivom "Muzej moći" je smještena u dvije sobe jednog stana u Sankt Peterburgu.

U Rusiji, inače, postoji zakon protiv vrijeđanja vlasti, a za njegovo kršenje je propisana kazna od najviše godinu zatvora.

Na zaplijenjenom platnu, umjetnika Konstantina Altunina, Putin je prikazan u tijesnom slipu, kako češlja Medvedeva, koji na sebi ima ženske gaćice i grudnjak.

Zamjenik gradonačelnika Sankt Peterburga Vitalij Mironov, čije je lice na jednoj od slika u galeriji iskombinovano sa zastavom gej pokreta u bojama duge, je za Rojters izjavio da su slike nepristojne i "izrazito pornografskog karaktera".

Sankt Peterburg, koji će iduće sedmice biti domaćin samita lidera zemalja iz grupe G20, je jedan od prvih ruskih gradova koji je zabranio širenje gej propagande, a sličan zakon su usvojili i poslanici ruskog parlamenta, što je izazvalo negodovanje mnogih u svijetu i pozive da se bojkotuju Zimske olimpijske igre u febraru 2014. u Sočiju.

Vlasnik galerije Aleksandar Donskoj navodi da je policija zatvorila njegovu galeriju i da mu nije dala objašnjenje za uklanjanje nekih slika sa izložbe pod nazivom "Vođe".

Novinarima Rojtersa Donskoj se požalio da čak nije dobio ni potvrdu za oduzeti novac za sitne troškove.

Galerija